Radnički protesti

Poljoprivrednici definitivno izlaze na ulice… Blokiraće granice

Ništa od dogovora.

“Nadležne institucije nisu ništa učinili kako bi zaštitili domaće poljoprivrednike i proizvođače, nisu podržali uvođenje zaštitnih mjera na uvoz određenih proizvoda iz zamalja EU, tako da su nas prisilili  da izađemo na ulice i granice 4. maja. Stav je ovo i udruženja iz oba entiteta”, potvrdio je za BUKU Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH.

Kako pojašnjava koronavirus je imao velikog uticaja i na poljoprivredu, kako u Evropi tako i kod nas.  Pala je I kupovna moć stanovništva, a Evropa višak proizvoda želi da ‘progura’ negdje i našla je plodno mjesto u BiH, te su poljoprivrdenici tražili da se zaštiti domaća proizvodnja uvođenjem prelevmana i carina. Međutim bezuspješno.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je juče da ministri iz FBiH na sjednici Vijeća ministara nisu podržali informaciju o poduzetim mjerama radi aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU. Košarac je odbacio argumentaciju kolega iz FBiH kada kažu da se protivi Europskoj komisiji uvođenjem privremenih mjera ili eventualnim izmjenama SSP-a, prenosi Srna.

Podsjetimo, odluka o uvođenju prelevmana i carina na svježe i rashlađeno svinjsko i goveđe meso već jednom je pala na sjednici Savjeta ministara BiH, a jedan od razloga, kako je objasnila Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH, bio je da ta odluka nije prošla propisanu proceduru po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Pogledaj više

Građani u akciji