Građanski aktivizam

Ponovna blokada “SFOR-ovog puta” – policija u Doboju evidentirala zapriječena vozila ali ne i rupe na asfaltu “zakrpljene” šljunkom

Sa današnje protestne obustave saobraćaja u Doboju (Foto: Lj.Đ.)
Borojević je najavio blokadu i cijelog grada zbog ''ćutanja administracije'', odnosno zato što se ni na koji način iz Gradske uprave nisu oglasili i time bar deklarativno, kako kaže, pokazali da im je stalo do građana ovog grada.

Dio mještana Novog naselja dobojske mjesne zajednice Usora danas, 11.09., su realizovali najavljenu akciju blokade saobraćajnice poznatije u ovom gradu kao “SFOR-ov put”, kao i  prije mjesec dana, kada su jednočasovnom blokadom pokušali da skrenu pažnju lokalnim vlastima na njihov, sada već višegodišnji problem.

Problem je što su dobojske vlasti saobraćajnicu, s asfaltiranom jednom trakom, prije više od dvadeset godina, od strane tadašnjih Snaga za stabilizaciju mira u BiH, zapustile i nebrigom sve do sada nisu kategorisale kao cestu. Iako dnevno njome prođe i par hiljada vozila, a unazad dvije godine intenzivno često prolaze stotine teških kamiona lataškog preduzeća “Integral Inžinjering”, koje gradi obilaznicu oko Doboja i spajanje entitetskih dijalova Koridora “5 C”.

Pripreme za novo asfaltiranje saobraćajnice su započele njenim proširenjem prije tri godine pred održavanje poslednjih lokalnih izbora, ali su vjerovatno, zbog izbornih prevara, poništenih izbora 15. novembra 2020. i ponovljenih 21. februara 2021. godine, tadašnje, a iste i sadašnje vlasti u ovom gradu odustale od toga.

Zbog toga su nezadovoljni mještani mjesne zajednice Usora, predvođeni žestokim kritičarima ovdašnje vlasti Miroslavom Borojevićem i Darkom Pijunovićem, po drugi puta, organizovali blokadu ove saobraćajnice. Tokom druge obustave, od ukupno tri koje su danas u vremenskim razmacima organizovane u ulici Dobojskih brigada, u podne, su se čak i verbalno sukobili sa pripadnikom Policijske uprave Doboj.

“Osim što su kao i u prethodnoj obustavi legitimisali sve prisutne na blokadi sada su evidentirali i sva vozila, upisivajući im registarske oznake, sa vjerotavnom namjerom izricanja kazni. Kada sam ga pitao rekao je da je to zbog ometanja saobraćaja, a nije evidentirao ogromne rupe na asfaltu “zakrpljene” šljunkom, to je za saobraćajce očigledno normalno i dozvoljeno” – nije krio ljutnju i ogorčenje Miroslav Borojević.

Borojević je najavio blokadu i cijelog grada zbog “ćutanja administracije”, odnosno zato što se ni na koji način iz Gradske uprave nisu oglasili i time bar deklarativno, kako kaže, pokazali da im je stalo do građana ovog grada.

Umjesto obraćanja mještanima Usore, nakon održanih prvih protesta i obustave saobraćaja, vlasti su po svemu sudeći naložile laktaškom preduzeću da dovezu više kamiona šljunka i istresli ih duž nešto više od kilometar duge saobraćajnice u gusto naseljenom dijelu ovog Novog naselja Usora. Umjesto traženog popunjavanja rupa u asfaltu asfaltom, rupe su popununjene šljunkom, a ostatak ostavljen po strani, vjerovatno da se odnovi “krpaža” kada kiša ispere pijesak iz rupa.

Pred novu današnju blokadu su u petak iz Gradske uprave poslali cisternu sa vodom, vjerovatno da bi se prskanjem stvarala manja prašina prilkom prolaska vozila i pješaka. To je posebno razljutilo nezadovoljne mještane, koji su u petak najavili da se ne zadovoljavaju više samo krpljenjem rupa na oštećenim dijelovima ceste, već traže da se asfaltira saobraćajnica kroz naselje za prolaza dva vozila naizmjenično, odnosno da se bez odlaganja asfaltira prethodno planirano.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije