Radnički protesti

Pred Zrakom šatori, radnici stupili u štrajk glađu

“Bezbroj puta smo se obraćali resornom ministarstvu, odnosno Vladi FBiH, tj. vlasniku ove firme da se sanira firma, da se isplate dugovanja prema radnicima, da se isplate izvršne sudske presude. Nisu našli za shodno i nisu nas slušali”, kaže Mirsad Ademović, potpredsjednik Sindikalne organizacije Zraka.

Radnicima se duguje oko četiri miliona maraka, u šta spadaju potraživanja iz prethodnih godina za plate, doprinose i dugovanja po osnovu tužbi. Prije nekoliko dana isključena im je i struja, a iz Vlade su poručili da će raditi na rješavanju tog problema. Radnici ne očekuju da će situacija u ovoj firmi uskoro biti bolja.

“Poslije svakog sastanka na kojem smo bili ova firma je bila u većoj dubiozi, samo su se nagomilavali problemi. Mi smo slušali njihova obećanja, vjerovali im. Nažalost, izgubili su naše povjerenje u svakom mogućem smilsu, tako da od danas mi ćemo se boriti na naš način”, kazao je Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije Zraka.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić (SBB) juče je izjavio: “Gledat ćemo danas u toku dana da riješimo pitanje priključenja struje, s obzirom na to da nisu platili nekoliko faktura. Što se tiče plata, gledat ćemo danas u toku dana da bar riješimo jednu platu i smirimo stanje, da u razumnom nekom periodu napravimo plan izlaska iz ove situacije”.

Uplatom jedne plate stanje se neće smiriti, poručuju radnici. Ističu da imaju kredite i da se 19 uposlenika koji su stekli pravo ne može penzionisati. Već godinama upozoravaju na loše stanje u firmi, zbog čega je proizvodnja obustavljena, a radnici u štrajku već 3 mjeseca.

Pogledaj više

Građani u akciji