Radnički protesti

Protest radnika zbog likvidacije „Mofasa“

Radnici “Mofasa” iz Istočnog Sarajeva okupili su se danas, 2.8., u krugu fabrike u znak protesta jer još nije ponuđeno konkretno rješenje za spas ovog preduzeća kojem prijeti likvidacija.

CAPITAL je prošle sedmice objavio da preduzeće „Mofas“ već desetak dana ne radi, a da vlasnici planiraju da pokrenu proces likvidacije.

Ovo preduzeće je prije šest godina Vlada RS formirala sa investitorima iz Njemačke i Tešnja na imovini nekadašnjeg giganta „Famosa. U novoformiranom preduzeću 49 odsto vlasništva ima „Famos“, koji je u većinskom vlasništvu RS, firma „Paul Bernhardt“ ima dva odsto, njen vlasnik Otte Dirk 24 odsto, dok Šefik Husaković iz Tešnja ima 25 odsto.

Preduzeće se danas nalazi pred gašenjem, a radnici trenutno se jedini bore da sačuvaju preduzeće.

Dok su privatni investitori najavili likvidaciju preduzeća, radnici su od Vlade dobili samo usmena obećanja da će im pomoći. Ta pomoć do danas nije stigla, pa su odlučili da se okupe u krugu fabrike i pošalju poruku da će oni po drugi put ostati na ulici ukoliko i ovo preduzeće propadne.

Oni su još jednom apelovali na vlasnike da spasu preduzeće i njihova radna mjesta, a ukoliko do idućeg ponedjeljka od Vlade ne dobiju konkretna rješenja najavljuju i protetste.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Mofasa“ Zoran Lazarević za CAPITAL rekao je da u proteklim danima nije bilo nikakve reakcije iz Vlade te da će, ukoliko ne bude ni ove sedmice, idući ponedjeljak organizovati proteste.

„Danas smo još jednom željeli da ukažemo na naše probleme i da apelujemo na Vladu da nađe rješenje“, rekao je Lazarević i dodao da druga dva investitora više uopšte ne žele da razgovaraju sa njima.

On je ranije za CAPITAL rekao da su vlasnici iz Njemačke i Tešnja su isključivi da što prije da likvidiraju preduzeće, dok su im iz Vlade obećavali da će naći rješenje.

Ranije smo objavili i dopise vladinih partnera u koima optužuju Vladu za potpuni nedostatak interesovanja za ovo preduzeće i za probleme u koje su zapali.

S druge strane, u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS su za CAPITAL rekli da su se druga dva suvlasnika „Mofasa“ nisu odazvali na njihove pozive, te da im nisu jasne njihove namjere.

Radnici „Mofasa“ primili su tek pola majske plate, dok im se porezi i doprinosi, kako navode, ne uplaćuju od avgusta 2018. godine.

Osim dvije i po plate, koliko im trenutno duguje „Mofas“, radnici potražuju i 28 plata od „Famosa“, odnosno ukupno 1,75 miliona KM, koje im nikad nisu plaćene, kao i pet plata iz vremena kada se formirao „Mofas“.

Pogledaj više

Građani u akciji