Zaposleni i penzioneri sarajevskog preduzeća “Zrak” okupili su se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH, tražeći isplatu zaostalih plata i smjenu Uprave .

Radnici traže renutno isplaćivanje zaostalih potraživanja, plata i doprinosa te ostavka direktora “Zraka” Isme Habibovića i Nadzornog odbora, te razrješenje Sporazuma potpisanog sa upravom društva 2019. godine.

Potpredsjednik Sindikalne organizacije “Zraka” Mirsad Ademović rekao je da radnici ne mogu ovjeravati zdravstvene knjižice zbog duga Zavodu za javno zdravstvo od 360.000 KM, a mnogi od bivših radnika, zbog neizmirenih obaveza, nisu mogli da ostvare pravo na penziju.

Firma “Zrak” ima i nekoliko sudskih presuda prema kojima pojedincima mora da isplati i desetine hiljada KM, međutim uprava nikada nije izmirila zaostala potraživanja.

Iz Vlade FBiH se danas niko nije obratio okupljenim radnicima koji, ukoliko se ništa ne desi, najavljuju radikalnije mjere kao što je štrajk glađu.

Radnici ove firme protestovali su prošle sedmice jer im nisu isplaćene dvije plate, a doprinosi nisu regulisani od 2017. godine.

Riječ je o preduzeću s većinskim udjelom državnog kapitala, čija je djelatnost razvoj i proizvodnja uređaja iz oblasti precizne mehanike, elektromehanike, optike, optoelektronike i elektronike.