Radnički protesti

Račun nije deblokiran, rudari u neizvjesnosti, štrajk glađu se nastavlja

Ispred Uprave rudnika i ispred Gradske uprave Zenica najavljeni protesti rudara, a već su im podršku iskazali i svoj dolazak najavili i komorati iz ostalih rudnika koncerna.

Zbog neisplaćene plate i toplog obroka, dio rudara Rudnika mrkog uglja Zenica stupio je u štrajk glađu. Još u petak su obustavili proizvodnju, jer je Gradska uprava Zenice blokirala račun rudnika zbog čega rudnik nije u mogućnosti da vrši isplate. Račun nije deblokiran, rudari u neizvjesnosti, štrajk glađu se nastavlja.

Ni tokom dana nije bilo pozitivnih informacija da je deblokada računa na pomolu. Račun zeničkog rudnika je blokiran od strane Gradske uprave i od zbog dugovanja po osnovu zateznih kamata za korištenje komunalnog zemljišta. Račun je blokiran protekle sedmice, a od petka na Rudniku mrkog uglja Zenica traje obustava rada. A zbog, kako kažu rudari, odnosa prema njima jutros je grupa njihovih komorata stupila u štrajk glađu.

“Došao je direktor ovdje negdje oko 12 sati i počeo nam pričati ono što mi pričamo tri dana. Mi smo samo ustali i otvorili mu vrata, da može fino izaći. Ali ovo je bruka i sramota, da je moj babo ovo napravio. Ja neću u politiku ulaziti ko je kriv i šta je kriv, rudari traže svoje, rudari su gladni. Bruka i sramota da niko od nadležnih nije došao ovdje. Doći će izbori opet, ne trebaju dolaziti. Nama rudarima ne trebaju. Mi smo se uvjerili ko su, šta su”, kazao je predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica Elvedin Avdić.

Ova blokada računa se periodično ponavlja i do sada je račun uvijek bio deblokiran, uspjeli su da pronađu kompromis. U ranijem periodu je od strane Grada Zenica, konkretno gradonačelnika Fuada Kasumovića bio iskazan interes za prelamanje duga na konto nekretnina koje se nalaze u vlasništvu rudnika, a nekad au augustu prošle godine uslijedio je i prijedlog da Vladajuće društvo Elektroprivreda dug uplati na račune rudara. To je bilo u predizborno vrijeme, a kao što vidimo do konkretnog rješenja se nije došlo. Ovaj dug iznosi oko 3 miliona maraka i to po osnovu zateznih kamata po osnovu ranije isplaćene glavnice duga za korištenje komunalnog zemljišta.

Direktor RMU Zenica Mensur Hukić nam je kazao da je po saznanju protekle sedmice da je račun Rudnika blokiran u više navrata pokušao kontaktirati Gradsku upravu za iznalaženje adekvatnog rješenja no nije došlo do razgovora, te je danas uputio apel gradskim vlastima:

“Pozivam gradonačelnika da povuče rješenja o izvršenju te da po ranije upućenom zahtjevu prema Gradu Zenica otpiše kamate po osnovu naknada za korištenje gradskog građevinskog zemljišta kako je to učinio i drugim preduzećima.”

Za sutra ujutru su ispred Uprave rudnika i ispred Gradske uprave Zenica najavljeni protesti rudara, a već su im podršku iskazali i svoj dolazak najavili i komorati iz ostalih rudnika koncerna.

Pogledaj više

Građani u akciji