Radnički protesti

Radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju invalida najavljuju odlazak pred Vladu RS

Radnici ove ustanove zahtjevaju uplatu zaostalih doprinosa i da budu poboljšani uslovi rada kao i da budu obnovljena zastarjela sredstva za rad.

Nakon šest dana štrajka radnika Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjaluci nema bitnijih promjena u odnosu institucija prema zahtjevima ove javne ustanove. Radnici u štrajku najavljuju odlazak pred Vladu Republike Srpske, ukoliko do naredne sedmice ne bude nikakvih promjena na bolje.

Radnici očekuju da Vlada, koja je kupila Zavod distrofičara u stečaju i uz obećanja ga pretvorila u Centar za profesionalnu trehabilitaciju, imenuje novog direktora Centra. Za srijedu je u Centru najavljen sastanak predstavnika resornog ministarstva i radnika u štrajku.

Gerrila info je, ranije, pisala o tome kako su radnici ovog Centra nezadovoljni jer ne dobijaju plate redovno, jer im nisu redovno izmerene obaveze prema fondovima a nezadovoljni su i uslovima u kojima žive i rade u Centru, naročito nakon obećanja Vlade Republike Srpske da će od Zavoda distrofičara napraviti moderan Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida. Ništa od toga se nije desilo.

Radnici ovog centra traže redovnu isplatu plata u bruto iznosu i to u cjelosti, bez favorizovanja nekih od zaposlenih u menadžmentu i upravi. Traže isplatu plata na osnovu stručne spreme a ne na osnovu lične volje direktora.

Traže hitno riješenje zaostalih doprinosa i to do kraja aprila ove godine.

Radnici traže da se, zbog sumnji u različite nepravilnosti u radu ispita rad rukovodstva Centra.

Radnici ove ustanove zahtjevaju da budu poboljšani uslovi rada kao i da budu obnovljena zastarjela sredstva za rad.

Vlada Republike Srpske je, kada je kupila Zavod distrofičara u stečaju, na sebe preuzela obavezu da u 12 mjeseci izvrši neophodnu sanaciju i adaptaciju objekta i opreme kao i da izvrši neophodna investiciona ulaganja kako bi ta ustanova mogla da nesmetano obavlja osnovnu djelatnost.

Vlada se obavezala da će trajno stambeno zbrinuti zatečena lica sa invaliditetom koja su ostvarila pravo na penziju. Vlada Republike Srpske nije ispunila preuzete obaveze.

Radnici ovog centra napominju da su dosadašnja ulaganja Vlade u Centar bila vrlo skromna. Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite je 2017. godine uplatilo 47000 maraka za nabavku grafičkih mašina a koje su kupljene polovne i neispravne.

Štrajk radnika Centra

Kompenzacioni fond RS je 2020. godine uplatio 253 000 maraka za sanaciju posljedica virusa korona ali su ta sredstva preusmjerena Upravi za indirektno oporezivanje jer je račun Centra blokiran. Ministarstvo rada je 2021. godine uplatilo 84 000 maraka za izmirenje duga prema UiO BiH.

Vlada RS je u decembru prošle godine Centru uplatila 142 000 maraka za izmirenje obaveza prema radnicima koji su ispunili uslove za penzionisanje ali je uprava Centra, tvrde radnici, doprinose uplatila samo za tri od sedam radnika koji su stekli uslove za penzionisanje.

Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida po različitim osnovama duguje 3,1 milion maraka. Samo za struju Centar duguje 619 000 maraka. U prošloj godini ostvaren je finansijski gubitak u poslovanju u iznosu od 229 454 marke.

Radnici su o svemu upoznali Vladu RS i resornog ministra Duška Milunovića ali različite inspekcije, zanimljivo, nisu u poslovanju Centra pronašle ništa neregularno ni sporno.

Direktor Centra, Željko Ubiparip, inače, kadar Socijalističke partije RS,, rekao je za Gerila info, krajem januara ove godine, da je iznenađen štrajkom jer, tvrdi, sve se radi kako bi bili poboljšani uslovi rada. On objašnjava da su krajem prošle godine uplaćene četiri plate ali priznaje da nisu uplaćeni doprinosi jer je to u ovom momentu nemoguće. O situaciji u Cenru upoznata je Vlada Republike Srpske i nema tajni, kaže Ubiparip.

Pogledaj više

Građani u akciji