Radnički protesti

Radnici “Zraka” najavili protest, Efendić Vladi FBiH ponudio podjelu troškova

Foto: N1
"Moram priznati da sam šokiran odnosom Vlade Federacije BiH prema nečemu čega je ona većinski vlasnik. Ovo je jedna od firmi namjenske industrije koja je na izdisaju i u kojoj već tri do četiri mjeseca traje štrajk."
Iz sindikata firme “Zrak” u Sarajevu javnost su danas upoznali sa trenutnim stanjem u ovom preduzeću namjenske industrije. Kažu da će protestovati ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine za 10-tak dana ne riješi problem dugovanja, a Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad gdje je i smještena ova firma, ponudio je nadležnima u Vladi podjelu troškova kako bi fabrika ponovo bila u pogonu.

Efendić je pojasnio da je prije mjesec održan sastanak na kojem je bio prisutan i on kao i federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić, uprava firme i dogovoreno je da za narednih sedam dana svi ponovo sjednu za sto i dogovore na koji način da se pronađe rješenje za ovo preduzeće.

“Nakon toga ministar više nije došao u ovu firmu i moram priznati da sam šokiran odnosom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prema nečemu čega je ona većinski vlasnik. Ovo je jedna od firmi namjenske industrije koja je na izdisaju i u kojoj već tri do četiri mjeseca traje štrajk. Tu je veliki broj mladih koji su kroz programe Općine kada smo finansirali prekvalifikaciju za deficitarna zanimanja počeloi raditi, međutim, vlasnik ih je ostavio i ne vodi računa o ovoj firmi. Međutim, to nije slučaj samo sa Zrakom, isto je i sa BNT-om, Binasom i drugim preduzećima. Vlada FBiH svako malo nas bombarduje informacijama da dijeli stotine miliona KM. Prije nekoliko dana su naveli da su oni kantonima podijelili nekakve grantove od 300 miliona KM, a da su prije toga 60 miliona KM dali obrtima u FBiH koji su nivo općinskih registracija firme. Dakle, oni se registruju u općini, Vlada FBiH nije njihov vlasnik. Brojni su projekti za koje Vlada FBiH daje novac, ali kada se treba izdvojiti pola miliona ili milion KM za firmu ‘Zrak’ onda se to nigdje ne može naći”, naveo je Efendić.

Postojao je dogovor sa predsjednikom FBiH i resornim ministrom da riješe ovo pitanje, ali do toga, do danas nije došlo. Dugovanja rudnika prelaze 500 miliona KM, a ovdje imamo jedan dug koji je nedefinisan.

“Ono što ovoj firmi ne dozvoljava poslovanje jesu sudske presude zbog dugovanja radnicima u proteklih 20 godina. Mi smo kao općina čak bili spremni iznaći sredstva kako bi se pomoglo firmi ‘Zrak’ da nastavi poslovanje, a da Vlada FBiH na sebe preuzme obavezu da riješi dugovanja prema radnicima iz prošlosti i Poreskoj upravi. Ne mogu vjerovati u ovakav odnos vlade, da firmi čiji je ona vlasnik ne može pomoći da preživi, a sa druge strane se razbacuje milionima KM. Ministar čeka da se firma raspadne i da se polako krene sa rasprodajom imovine. Interes za firme namjenske industrije koje su u teškom stanju nije pokazala ni Vlada Kantona Sarajevo”, naveo je Efendić.

Kazao je da se nada da će Vlada FBiH odgovoriti na pismo namjere koje je uputila Općina Novi Grad.

“Nemamo nikakve želje niti volje niti bilo kakvog drugog motiva da se bavimo ovim osim da zaista spasimo ovu firmu. Ako znaju neka je spase bez nas mi ćemo u tome rado pomoći. Ako ne znaju šta će, evo dali smo jedan prijedlog kako je možda moguć put da se ova firma spasi i da nastavi svoju proizvodnju. Mi je ne možemo prežaliti, a njima izgleda svejedno”, poručio je Efendić.

Iz sindikata firme “Zrak” su poručili da im djeluje da oni svi imaju rješenje za ovu firmu, ali da samo Vlada FBiH uvijek pronađe problem.

“Nas ne interesuje ko je vlasnik firme i ko će je preuzeti već nam je bitno samo to da se napokon krene sa proizvodnjom. Da li će to biti vlada ili općina to prepuštam njima, ali naravno da su svi dobrodošli koji žele pomoći da fabrika počne raditi. Radnici firme platu nisu dobili šest mjeseci, posla više nema, ne znamo šta više da radimo. U posljednja dva mjeseca radna snaga u ovoj firmi je prepolovljena sa 125 radnika mi smo spali na 62. Žalosno je što su fabriku napustili sve školovani ljudi među kojima su mladi i inžinjeri. Posljednji put šaljemo apel Vladi FBiH da pomognu, a ukoliko ne žele, neka to prepuste nekom drugom”, zaključili su iz sindikata.

Ako se u roku od 10 dana nešto ne riješi, radnici su najavili da će postaviti šatore ispred zgrade Vlade FBiH i da će tu biti sve dok se problemi u ovoj firmi ne riješe.

Pogledaj više

Građani u akciji