Vijesti

SIPA u akciji ”Divič” uhitila 11 osoba zbog primanja mita i organiziranog kriminala

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 15.360,00 KM, 48.885,00 eura, 320.010,00 dinara (RSD), 16 rokovnika – notesa sa raznim evidencijama, kao i drugi predmet,

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su 15. studneog 2023. realizirali operativnu akciju ”Divič”, u okviru koje su na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Bijeljine pretresli poslovne i stambene objekate i pokretne stvari na 17 lokacija.

Slobode je lišeno 11 osoba koja su sprovedena u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će u zakonskom roku biti predani u dalju nadležnost Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 15.360,00 KM, 48.885,00 eura, 320.010,00 dinara (RSD), 16 rokovnika – notesa sa raznim evidencijama, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela ”Organizirani kriminal” u vezi s krivičnim djelima ”Krijumčarenje”, ”Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, ”Nesavjestan rad u službi”, ”Davanje dara i drugih oblika koristi”, i ”Primanje dara i drugih oblika koristi”, te krivična djela ”Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” i ”Primanje mita” propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Navedena grupa je krijumčarila i prevozila različite vrste robe (od čega je većinski dio bio voće i povrće) preko državne granice sa područja Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i obratno preko Graničnog prijelaza Popovi – Pavlovića most, priopćila je SIPA.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije