Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija u subotu ponovo staje zbog Rio Tinta – šta će sve biti blokirano

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za subotu nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto.

Okupljanje na blokadama počinje oko 13 sati, a za sada je poznato nekoliko lokacija, piše Nova.rs.

Vrbas i Kula – skup ispred Vitala

Beograd – kod Sava centra

Topola – pešački prelaz kod magistrale

Loznica – na raskrsnici ispred Šepačkog i zaobilaznog puta

Čačak – kod Preljine

Požega – Kosjerić kod Pjeska

“Nećemo stati sa blokadama dok ne oteramo Rio Tinto i sve druge rudarske kompanije koje nameravaju da nam zatruju zemlju, vazduh i vodu”, kaže za Nova.rs Ljiljana Bralović, najavivši blokadu u Preljini za subotu 8. januar sa početkom u 13 časova.

“Nastavićemo sa protestima dok Vlada ne ispuni naše zahteve, a ukoliko do toga ne dođe, blokade ćemo radikalizovati. Tražimo povlačenje Uredbe o projektu Jadar i da iz naše zemlje odu sve rudarske kompanije koje nameravaju da sprovode istraživanja na našem poljoprivrednom zemljištu na litijum i borne materijale. Mi u Srbiji nećemo rudnike”, kategorična je Bralović.

Da se blokade nastavljaju potvrđuje i Zlazko Kokanović iz Udruženja “Ne damo Jadar”.

“Dok Rio Tinto ne ode, ni ne odustajemo”, poručuje Kokanović.

Kako je najavljeno, u Valjevu će sutra biti organizovan koncert u 18 sati, a sve protiv Rio Tinta.

Iz Ekološkog ustanka za Novu najavljuju da će ukoliko država ne pokaže ugovore i obaveze koje Srbija ima prema Rio Tintu, protesti i blokade biti radikalniji od 15. januara.

“Ekološki ustanak je krajem decembra dao rok Vladi Republike Srbije da do Božića, 7. januara, stavi na uvid sva dokumenta koja su u ime nas, građana Srbije, potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim zavisnim privrednim društvima u Srbiji. Taj rok je istekao. Građani imaju zakonsko pravo da znaju šta njihovi predstavnici potpisuju i obećavaju u njihovo ime! Takođe, zahtevali smo poništavanje uredbe Vlade o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za projekat “Jadar” koji Rio Tintu omogućava dobijanje građevinske dozvole. Ne zanimaju nas više nikakva opravdanja i spinovi predstavnika režima. Projekat Jadar mora stati odmah. Ukoliko predsednica Vlade, Ana Brnabić to ne uradi, sledeće subote će biti organizovane duže i brojnije blokade puta, ali se planira i dalja radikalizacija protesta”, poručuju iz Ekološkog ustanka.

Pogledaj više

Građani u akciji