"Za Doljanku" - Inicijativa protiv izgradnje i puštanja u rad MHE Zlate, u općini Jablanica

FERK razočarao građane Jablanice – MHE “Zlate” dobila dozvolu za rad

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH – FERK na juce (31.08.) održanoj sjednici, izdala je firmi Eko-Vat“ d.o.o. iz Jablanice dozvolu za rad za proizvodnju električne energije u proizvodnom objektu hidroelektrana „Zlate“ na vodotoku rijeke Doljanke, naselje Zlate, općina Jablanica.

Razočerenje građana koji više od dvije godine vode bitku za svoju rijeku, odnosno, protiv izgradnje i puštanja u rad mini-hidroelektrana na njoj i koji su imali velika očekivanja od FERK-a, nadajući se da će upravo ovo tijelo konačno zaustaviti po njima nezakonito djelovanje, u koje su uključene i institucije vlasti, je veliko.

No, ne odustaju od borbe.

“Naša borba ne prestaje. Iako smo razočarani da je FERK dozvolio proizvodnju električne energije na našoj rijeci Doljanci – mi sigurno idemo dalje. Iskoristit ćemo svaki mogući pravni lijek, pa ići i do Strassbourga za naša prava. Ovdje se ne radi o grešci pojedinca, nego o sistemskom kršenju zakona ove države. Mi ćemo to i dokazati.” kazala je Naza Spahić, iz Udruženja “Za Doljanku”.

Podsjećamo da je Udruženje građana „Za Doljanku“ još u decembru prošle godine obavijestilo FERK o svim dotad uočenim  nepravilnostima u postupcima pribavljanja dozvola za mini hidroelektranu “Zlate” na rijeci Doljanka. A 12.08., ovo udruženje je učestvovalo u tzv. formalnoj raspravi u FERK-u, u postupku po Zahtjevu za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije za MHE Zlate.

Građani okupljeni oko udruženja “Za Doljanku” tvrde da je u cijelom procesu izdavanja dozvola i gradnje MHE na rijeci Doljanki prekršene brojne procedure i zakoni od strane institucija na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou i da je ignorisano pravo građana da budu konsultovani i da odlučuju u ovakvim situacijama.

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je u toku sudski postupak preispitivanja valjanosti okolinske dozvole koju je izdalo Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, a u međuvremenu je isteklo i Rješenje navedenog Ministarstva kojim se odobrava Studija uticaja na okoliš.

Na žalost, FERK se, kao i određene institucije vlasti, odnosno pojedinci u njima, odlučio da interes zajednice za očuvanjem svog životnog prostora podredi interesu pojedinca za bogaćenjem na štetu prirode i društva.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije