Građanski aktivizam

Aktivisti tvrde da načelnica opštine Jezero pomaže “Lykos”-u da lažnim anketama provodi kampanju za nastavak geoloških istraživanja. I najavljuju blokade.

Prema procjeni policije na protestnom skupu u Jezeru, održanom 25. februara, bilo je oko 300 građana. Po Lykosu ih je protiv geoloških istraživanja svega 32.
Prema rezultatima ankete koju je prošle sedmice u javnosti prezentirao "Lykos", a to na svojoj stranici publikovala i Opština Jezero, navedeno je da je od 371 anketiranih građana samo njih 32, ili osam odsto, bilo protiv geološka istraživanja u njihovoj opštini. Iz neformalne grupe građana "Stop rudnicima u dolini Pive" anketu i njene rezultate su nazvali smiješnim, naštimanim i sramnim.

Načelica opštine Jezero Snežana Ružičić okrenula je leđa svojim sugrađanima, koji u ogromnoj većini ne odobravaju geološka istraživanja na lokalitetu “Sinjakovo”, a što su jednoglasno, na sjednici, podržali i odbornici lokalne skupštine.

To su tvrdnje ekoloških aktivista, čije je protivljenje ujedinilo i aktiviste za zaštitu prirode, ne samo susjednih, već i lokalnih zajednica širom BiH. Koji su svoju podršku Jezeranima demonstrirali svojim prisustvom na protestima pretprošle subote (25.2.2023.) na sportskom poligonu ispred zgrade Opštine Jezero.

A, da je načelnica sklonija investitorima geoloških istraživanja, bijeljinskoj kompaniji “Lykos Balkan Metals” i njenoj podružnici “SNK Metali”, nego onima koji su je doveli na funkciju koju obavlja, aktivisti su se, kako tvrde, uvjerili zato što je dozvolila da investitor na stranici opštine prikaže, za njih, lažnu anketu o opredjeljenosti građana za nastavak geoloških istraživanja.

“Ova sramna i naštimana anketa je postavljena nedavno na stranicu Opštine Jezero. Odbornik Milan Kutanjac je zatražio da se ona skine jer je upitna njena vjerodostojnost. Još ranije smo pisali o ovim aktivnostima i rekli smo da će ishod iste biti u korist Lykosa. Sve se štima u Jezeru da bi se neko dočepao kapitala. Interesantno je u ovoj anketi da su kao za istraživanje ljudi koji ne živi ispod Otomalja! Smiješno i sramno! Idemo sa blokadama!” – javno su se oglasili aktivisti okupljeni u inicijativi “Stop rudnicima u dolini Pive”.

Aktivisti su još ranije, nakon održanih protesta u Jezeru, najavili radikalnije korake u svojoj borbi, pomenuvši blokade radova, mostova i ceste. Sa protesta su jasno poručili da ne prihvataju da se u dolini Plive obavljaju bilo kakva geološka ispitivanja, niti eventualna eksploatacija rude, jer bi to, kako tvrde, uništilo kompletan eko-sistem tog područja.

Od opštinskih vlasti su zatražili da se kod republičkih vlasti založe kako bi se u djelo sprovela jednoglasna Odluka-Zaključak odbornika SO Jezero sa 13. sjednice SO Jezero od 20.10.2022. da se obustavi i zabrani izvođenje detaljnih geoloških i geohemijskih istraživanja i drugih radnji koje kompanija “SNK Metali” i “Lykos Balkan Metals” izvode na teritoriji opštine Jezero.

Nakon protesta nije mirovala ni načelnica Ružičić, jer je, stiče se utisak, u cilju da preokrene raspoloženje odbornika, a još više građana Jezera, da ipak podrže nastavak geoloških istraživanja, napravila nekoliko, za aktiviste nepopularnih poteza kao predstavnik izvršne vlasti opštine. Aktivisti, naime, tvrde da je lobirala na sve strane, pa i kod vjerskih službenika u Jezeru kod sve tri konfesije da podrže nastavak geoloških istraživanja.

Inače, prema rezultatima ankete koju je prošle sedmice u javnosti prezentirao “Lykos”, a to na svojoj stranici publikovala i Opština Jezero, navedeno je da je od 371 anketiranih građana 89 odsto ili 331 podržao geološka istraživanja, samo 32 ili osam odsto ih je bilo protiv i osam ih je bilo neopredjeljeno.

Skeptici pitaju da li je anketu radila ista ekipa koja je organizovala i lokalne izbore u Doboju. One koje je CIK morao poništiti.

Građani u akciji