Građanski aktivizam

Bez reakcije odbornika Skupštine opštine Višegrad na otvoreno pismo kojim ih se poziva na konačno rješavanje problema nelegalne deponije, za koju je nadležno ministarstvo Vlade RS utvrdilo da nema ni jednu potrebnu dozvolu

Neformalna grupa građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom“, prije desetak se dana, otvorenim pismom, obratila odbornicima Skupštine opštine Višegrad. Kako tim povodom nije reagovao ni iko od odbornika, ni Skupština, odnosno njeno rukovodstvo, danas (13.07.2022.) objavili su saopštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

Aktivisti neformalne grupe građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom“ poslali su Otvoreno pismo odbornicima opštine Višegrad, povodom nereagovanja na višedecenijski problem nelegalne deponije na samom ulazu u grad.

Članovi neformalne grupe svoje Otvoreno pismo uputili su svim odbornicima, pozivajući ih da zaštite interese građana svog grada, turističkog grada Višegrada, jer problem nelegalne deponije traje 28 godina i utiče na sve građane.

Nelegalna deponija pred turističkim gadom Višegradom i dalje postoji, uprkos tome što je Ministarstvo za prostorno ueđenje, građevinarstvo i ekologiju utvrdilo da deponija nema niti jednu jedinu dozvolu za postojanje i rad!

„Zakon o upravljanju otpadom RS jasno kaže da se u deponiji ne mogu miješati električni i elektronski otpad sa ostalim vrstama otpada, ali komunalno preduzeće „Komunalac“ ad Višegrad i ostali neodgovorni građani tu odlažu otpad već decenijama. Obzirom da se otpad odlaže nekontrolisano već godinama, kada ponestane prostor za odlaganje otpada, onda se deponija zapali, najčešće u ljetnom periodu. Kada se deponija zapali, toksični dim se širi sve do centra grada a najviše su ugroženi mještani sela Holijaci i Dušče. Na Gradsku deponiju se nekontrolisano odlažu sve vrste otpada iako odvoz na tu lokaciju uopšte ne bi smio da dešava zbog neposjedovanja potrebnih dozvola i odobrenja.

Pozivamo vas, kao odobrnike izabrane od strane građana, da na prvoj narednoj sjednici Skupštine Opštine uvrstite ovaj slučaj kao tačku dnevnog reda i da napokon donesete odluku koja će voditi ka rješavanju ovog decenijskog problema, koji je sramota cijelog grada koji ima tendenciju da postane turistički centar regije.

Pored toga, očekujemo da omogućite pristustvo i obraćanje građanima na istoj sjednici.“ – izdvaja se iz Otvorenom pismu.

Članovi grupe očekuju pozitivnu povratnu informaciju.

„Očekujemo od nadležnih da nas zaštite, da rade svoj posao, te da nađu sistemsko rješenje za odlaganje smeća. Deponija koja je naša noćna mora nije legalna, te očekujemo da se ukloni što prije!“ – naglašavaju iz grupe, te navode da je ova rečenica puna očekivanja već više puta isticana u medijima, te tokom dosadašnjih medijskih događaja koje je neformalna grupa građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom“ organizovala da bi ukazala na ovaj veliki ekološki problem pred samim turističkim gradom.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije