Građanski aktivizam u susjedstvu

Crna Gora – NVO MMNE: Pripadnici romske i egipćanske populacije hoće da rade, ali ih poslodavci često iskoriste i prevare

Razlozi koje pripadnici  romske i egipćanske (RE) populacije iz Berana smatraju da su smetnja u njihovom zapošljavanju jeste administracija u koju se ne razumiju, imaju želju da nauče procedure i pravila, ali nemaju nikog da ih uputi i da im izađe u susret, saopšteno je iz nevladine organizacije Multimedijal Montenegro (MMNE).

Na radionici organizovanoj u Beranama učesnici RE populacije iznijeli su svoje probleme u oblasti zapošljavanja i pokretanja sopstvenog biznisa.

NVO MMNE kroz projekat „Unapređenje socio-ekonomskog statusa romske populacije kroz sticanje novih znanja i vještina i promovisanje romskog identiteta i kulturne baštine” u Beranama organizovala je radionicu posvećenu RE populaciji.

Kako su pojasnili, radionica je organizovana sa ciljem da se kroz komunikaciju podigne svijest i ojačaju kapaciteti RE populacije o značaju obrazovanja i povećanje njihove zapošljivosti.

Jedan od prisutnih rekao je: “Kao građevinac, i čovjek koji ima iskustva u tome, mogu reći da imamo problem sa fizikalcima, najviše se zahtijevaju majstori, a radnici koji nemaju regulisan status ne mogu se zaposliti, što je jako česta pojava kod RE populacije”.

Pored problema sa papirima iznijeli su i sljedeće: „Bilo koji rom sad da pita nekog za posao, poslodavci kad čuju da je rom momentalno ga odbijaju, jer nas rome smatraju ciganima. I svi odmah kažu zašto zaposliti roma koji je nepismen, neškolovan i slično, a možemo zaposliti nekog “našeg”.

Ovo je, kako navode, prvi problem, ali i živa istina, veliki broj roma je tražio posao i susreo se sa ovim situacijama, ono što je njima dozvoljeno, kako dodaju, jeste građevina i fizikalisanje i obavezno dođe do situacije “da ne isplate sve što zaradimo”.

“Nema roma kojeg nisu zeznuli oko isplaćivanja, a i koliki god majstori mi bili i koliko god se razumjeli u neki posao, mjesta za nas nema, u startu smo odbijeni“. Ova konsultacija učesnika radionice inspirisala je njegovog sugrađanina koji je dodao – “Želim reći da prije svega ima krivice i u nama, neki od nas moraju biti sigurni u sebe, sigurni da će raditi mjesec dana i na kraju mjeseca uzeti pare, a ne posle deset dana”.

Foto: NVO MMNE
Foto: NVO MMNE

Pored RE populacije iz Berana radionici su prisustvovale gošće koje su predstavljale RE populaciju iz Bijelog Polja, Zineta, Tanja i Sanja Selimovć, koje su svojim izlaganjem željele da podstaknu i motivišu pripadnike svoje zajednice na edukaciju, školovanje i rad.

Uprkos raznim predrasudama koje se i dalje vezuju za romsku populaciju Sanja je istakla sledeće:

“Iako svi mi imamo strah od prihvatanja na poslu, moje iskustvo mi je pokazalo drugačije, a to je da sam na samom početku mislila da neću biti prihvaćena zato što sam romkinja mogu reći da sam prijatno iznenađena reakcijama mojih kolega, koji su me prihvatili kao da sam dio njih, sa kojima razgovaram, idem na pauze, na ulici se pozdravljam i pričam o raznim temama”.

Beranac Agim Beriša ima svoj privatni biznis, radi kao automehaničar, ali kada dobije poziv ode do mjesta gdje se nalazi automobil kako bi ga popravio zato što drugačije nije u mogućnosti, odnosno nema svoj poslovni prostor.

“Ja bih se usudio da rizikujem i pokrenem svoj biznis, iznajmim garažu i počnem da radim samostalno, samo su mi potrebni određeni uslovi, još dodatnog alata, prostor, a jedan od najvećih problema je zato što nemam crnogosko državljanstvo. Državljanstvo nemam zato što kada su moji roditelji došli ovdje bili su neškolovani i nijesu znali kako da se prijave, a isto tako nije imao ko da ih uputi šta treba da rade”, rekao je Beriša.

Dobrodošlicu prisutnima poželio je i predsjednik NVO MMNE Željko Đukić.

“Razumijem problematiku RE populacije, razumijem da su potrebni određeni preduslovi da bi dobili dostojne poslove, a prvi uslovi jesu da treba školovati djecu, ali morate shvatiti koliko je bitno da školujete djecu, tako će prevazići i jezičku barijeru, naučiti da pišu, naučiće informacione tehnologije, a što je najbitnije indirektno se socijalizuju sa drugom djecom. Svjesni smo da imamo ista prava svi mi, ali razlika je u tome što vi ne znate koja su vaša prava, zbog nedostatka informisanosti i nedostatka edukacije”, rekao je on.

“Ljudi mogu iskoristiti šansu i priliku, samo im je potrebno da ih neko podrži. Drago mi je što ovdje ima dosta vas koji se želite baviti zanatom, samo je još potrebno da pokušate sami sebi da riješite sudbinu. Otvorite svoje preduzeće, nemojte raditi na crno, to će vas osigurati po mnogim pitanjima, na taj način osiguravate i vašu starost”, kazao je Goran Joksimović, predavač na radionici.

“Biće javni rad u toku aprila mjeseca, mi smo raspoloženi da vam bez i jednog eura pomognemo da napravite javni rad i da aplicirate, kao i u realizaciji istog. Mi vam stojimo na raspolaganju”, zaključuje Rafet Mulić.

Zaključeno je da postoji napredak, prije svega veće interesovanje RE populacije da se uhvate u koštac sa problemima i barijerama, jedan od pokazatelja je veliki broj prisutnih na događaju.

Pogledaj više

Građani u akciji