Građanski aktivizam

„Čuvari Ozrena“ insistiraju na trajnoj zaštiti ove planine, umjesto privremenih, predizbornih, rješenja

„Pozivamo narod Ozrena i regije, kao i cijele Republike Srpske, da im ovaj gest ministra ne stvara iluzije i da se svi zajedno borimo protiv novog zakona o geološkim istraživanjima. Na njemu treba biti fokus, da nam pažnju ne odvlače sa ukidanjem rješenja, a sutra nekad donesu novo. Novi zakon ne tiče se samo Ozrena, tiče se svih! Novi zakon se tiče i Banja Luke i Trebinja i Sarajeva, tiče se svakog stanovnika!“, ističu iz udruženja „Čuvari Ozrena“.

Na geološka istraživanja bazičnih i plemenitih metala na planini Ozren u opštini Petrovo Ministarstvo energetike i rudarstva RS je u utorak popodne odlučilo da, bar privremeno, stavi tačku i prije nego što se Zakon o izmjenema i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima našao na dnevnom redu NSRS.

Zbog tog zakona su Ozrenci najavljivali protest ispred NS RS, ali su od njega odustali, po svemu sudeći, zbog naznaka da će ministarstvo povući datu saglasnost za istraživanja preduzeću “Medeni brijeg” Bijeljina, koji posluje u okviru kompanije “Lykos Balkan Metals”.

Iz ovog ministarstva je saopšteno da jeMinistar Đokić, nakon razgovora sa predstavnicima Ekološkog udruženja “Ozrenski studenac” iz Petrova, dogovorio da će rješenje o geološkom istraživanju na području opštine Petrovo biti stavljeno van snage, te da će time istraživanje biti okončano“. Tu informaciju su javnosti prvi saopštili u utorak popodne poslanici u NS RS ispred Socijalističke partije RS Srđan Todorović i Slavko Gligorić iz Doboja, a naveče potvrdio i njihov stranački šef ministar Petar Đokić.

Sastanak ministra Petra Đokića sa predstavnicima Ekološkog udruženja “Ozrenski studenac” (Foto: MEiR RS)

Zbog toga u reakcijama sa Ozrena na ovu pozitivnu vijest gledaju sa rezervom, jer postoji bojazan da je odluka o povlačenju politički potez, u funkciji obezbjeđenja podrške Socijalistima za predstojeće izbore.

„Uspjeh jeste ako se stavi van snage rješenje koje je svakako bilo puno zakonskih propusta. Petar Đokić je i sam rekao da firma „Medeni brijeg“ nije ispunila neke formalne uslove i da se time stvaraju uslovi da se rješenje stavi van snage. Na propuste i Vlade i lokalne zajednice i pomenute firme ukazali smo u zahtjevu za ukidanje spornog rješenja, koji smo poslali na ruke ministru Đokiću 25.05.2022. godine.“, prvi je komentar iz udruženja „Čuvari Ozrena“ koje vodi organizovanu kampanju za zaustavljanje geoloških istraživanja na Ozrenu. No, u svom obraćanju javnosti su ukazali da je Ministar rekao da će se u budućnosti vidjeti na koji će se način neko drugi odnositi prema eventualnom razvoju projekta istraživanja na navedenom lokalitetu.

„Očito da se odustati neće. Mi našu borbu nastavljamo dalje!“, prokomentarisali su „Čuvari“ i, uz napomenu da im Kolegijum Narodne skupštine nije odobrio prisustvo raspravi o novom zakonu o geološkim istraživanjima, dodali:

„Pozivamo narod Ozrena i regije, kao i cijele Republike Srpske, da im ovaj gest ministra ne stvara iluzije i da se svi zajedno borimo protiv novog zakona o geološkim istraživanjima. Na njemu treba biti fokus, da nam pažnju ne odvlače sa ukidanjem rješenja, a sutra nekad donesu novo. Novi zakon ne tiče se samo Ozrena, tiče se svih! Novi zakon se tiče i Banja Luke i Trebinja i Sarajeva, tiče se svakog stanovnika!“

Protesti na Ozrenu, u organizaciji ekoloških udruženja „Čuvari Ozrena“ i „Ozrenski studenac“, 12.03.2022. (Foto: Lj.Đ.)

Zadovoljstvo zbog najave povlačenja saglasnosti za nastavak istraživanja u opštini na čijem je čelu izrazio je i načelnik Petrova Ozren Petković.

„Umjesto rudnika, u našoj opštini želimo da se dio Ozrena proglasi „Parkom prirode“. Imamo geo-termalne vode, turistički zonu Kaluđerica, hotelske kapacitete i drugo“, izjavio je Petković.

Izletnici na ozrenskom vrhu Gostilj (Foto: Lj.Đ.)

Što se tiče „Medenog brijega“ i Lykosa, bosanskohercegovačko-australijskog biznismena Miloša Bošnjakovića, oni se, i pored ovakvog razvoja situacije sa ambicioznim projektima rudnih istraživanja u RS, sigurno neće tako lako predati. Ranije su tvrdnje Bošnjakovića da oni planiraju istraživanja do 2023. godine i da se ona paralelno provode, pored Ozrena i na području Čajniča i opštini Jezero i dijelu Mrkonjić Grada.

Ako i budu primorani da se odreknu daljnih istraživanja na Ozrenu, zasigurno neće i od ostala dva projekta, jer se građani na ta dva područja, barem javno, nisu bunili zbog tih radnji istražitelja ruda.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije