Građanski aktivizam

Da li asfaltna baza u Tršiću radi legalno? Stanje na terenu ne odgovara onome što piše na papiru.

„Nakon uvida u stanje na terenu su potvrđene naše sumnje da se situacija prikazana u zvaničnim dokumentima i dozvolama koje investitor posjeduje ne poklapa sa onim što se zapravo dešava i da se investitor ne pridržava zakonskih smjernica, te smo odlučili da se obratimo nadležnim institucijama“, navodi se u saopštenju za javnost neformalne grupe građana „Zaštitimo Tršić kod Zvornika od štetnog uticaja rada asfaltne baze”, koje objavljujemo u cjelosti.

Neformalna grupa građana „Zaštitimo Tršić kod Zvornika od štetnog uticaja rada asfaltne baze”, izražavajući zabrinutost zbog mogućeg štetnog rada ovog postrojenja, redovno prati stanje na terenu gdje su proteklih dana ustanovili da je rad asfaltne baze izašao van okvira dobijenih dozvola.

„Nakon uvida u stanje na terenu su potvrđene naše sumnje da se situacija prikazana u zvaničnim dokumentima i dozvolama koje investitor posjeduje ne poklapa sa onim što se zapravo dešava i da se investitor ne pridržava zakonskih smjernica, te smo odlučili da se obratimo nadležnim institucijama i skrenemo pažnju na stanje na terenu koje smo dokumentovali snimcima i fotografijama uz simboličnu poruku: Kako je moguće da ovo niste vidjeli?“ poručuju iz neformalne grupe.

Aktivisti su se obratili Inspektoratu Republike Srpske i zatražili da izvrši inspekcijski nadzor u pogledu pridržavanja propisa koji se odnose na građenje, zaštitu životne sredine, ekologiju i upravljanje otpadom izgrađene Asfaltne baze u Tršiću kod Zvornika. U svom zahtjevu za postupanje naveli su primjere odstupanja, kao što su pristupni put za prilaz objektu, izlazak dijelova postrojenja izvan određenih katastarskih granica, što je potkrijepljeno fotografijama sa terena i mapom RUGIP. Asfaltna baza se u međuvremenu proširila i sada se određene aktivnosti obavljaju na samoj obali rijeke Drine iz koje se podzemnim bunarima vodom snabdijevaju mještani Tršića.

„Osnov naših sumnji da nisu čista posla u cijelom ovom slučaju potvrđena su kada je inspekcija zabranila gradnju, utvrdivši u maju ove godine da investitor nema građevinsku dozvolu. Nakon ekspresnog dobijanja potrebnih dozvola, gradnja je nastavljena, ali smo i mi nastavili da pratimo dešavanja na terenu. Prikupili smo nove dokaze koji potvrđuju da se situacija iz maja ponavlja i da investitor i dalje izlazi van granica zakona,“ dodaju aktivisti.

Podsjećamo, u postupku izdavanja Upotrebne dozvole, krajem jula ove godine je bio zakazan tehnički prijem postrojenja, kojem nisu prisustvovali predstavnici institucija nadležnih za davanje dozvola, saglasnosti i odobrenja za rad postrojenja. Prijemu nisu prisustvovali ni predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ni predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao ni predstavnici JU „Vode Srpske“, ali ni lokalnih nadležnih institucija. Svojim nedolaskom su potvrdili nezainteresiranost za problem na koji mještani Tršića mjesecima ukazuju, ali i propustili priliku da se lično uvjere u situaciju na terenu. Zabrinuti građani su uz zahtjev dostavili dokaze koji prikazuju situaciju na terenu, te očekuju da Republička uprava za inspekcijske poslove RS direktno izvrši inspekcijski nadzor i da ih blagovremeno obavijesti o poduzetim mjerama.

Napominjemo da se aktivisti NGG „Zaštitimo Tršić kod Zvornika od štetnog uticaja rada asfaltne baze” zalažu za preispitivanje procedure dodjela dozvola za rad i zaustavljanje njenog eventualnog štetnog rada. Aktivisti očekuju da institucije nastupe u cilju zaštite interesa građana i adekvatno odreaguju u okviru svojih nadležnosti.

Građani u akciji