"Neretvica - Pusti me da tečem" - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Neretvici, Konjic U fokusu

Dramatično upozorenje zaštitnika Neretvice Elektroprivredi BiH

Protesti građana - problem koji Elektroprivreda misli rješavati silom???
Na Facebook stranici Buturević – polje, koju koriste aktivisti udruženja “Neretvica – Pusti me da tečem”, sinoć je objavljena reakcija na sastanak predstavnika Elektroprivrede i Općine Konjic i saopštenja objavljena nakon njega. Ovo upozorenje objavljujemo u cjelosti, ukazujući još jednom na krajnju neprimjerenost ponašanja rukovodstva javnog preduzeća “Elektroprivreda”, koje, zarad profita i interesa pojedinaca, vrijeđa ovdašnje građane, provocira sukobe i prijeti nasiljem, ucjenjujući pritom lokalnu vlast i zahtjevajući angažman policijskih snaga za obračun sa ekološkim aktivistima i građanima koji pokušavaju zaštititi Neretvicu od njenog uništenja.

Voda ili krv: Do posljednjeg čovjeka‼!

Bitka za spas Neretvice ulazi u posljednju i najopasniju fazu, do koje nipošto nije smjelo doći.

Za ono što može uslijediti odgovornost će snositi isključivo politička pozicija na svim nivoima, po vertikali, i rukovodstvo JP Elektroprivreda, koje iz udobnosti sarajevskih kancelarija provodi aktivnosti koje mogu dovesti do potpune eskalacije na terenu i ostvarenja najcrnjih scenarija.

Gospodo, ne postoji ugovor ili projekat koji je vrijedan jednog ljudskog života!

To imajte na umu kada za par sedmica radnike, sa naredbom o početku radova na izgradnji mHE na Neretvici, budete “pod svaku cijenu” slali u zajednicu koja je bezbroj puta jasno pokazala da je svoju rijeku spremna braniti također “pod svaku cijenu”.

Na taj način svjesno stvarate konfliktne i mučne situacije, koje ne želimo ni mi ni spomenuti radnici, s kojima imamo i više nego korektne i prijateljske odnose.

Podcjenjujete moć naroda koji samo brani svoje i nema šta izgubiti, a posljedice mogu biti fatalne.

Nekoliko stotina i hiljada građana doline Neretvice i Klišana ma gdje se trenutno nalazili još jednom poručuju: Dok je nas živih, nijedna mala hidroelektrana neće biti izgrađena!

Nemamo namjeru prepucavati se kojekakvim saopštenjima, već ćemo “pričati” isključivo na Neretvici.

Nek’ je Bog na pomoći i nama i vama!

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije