Građanski aktivizam

GI „Jer nas se tiče“ otvorila dio deponije Uborak pred vijećnicom Grada Mostara: Hoćete li sada poslušati naše zahtjeve?

Nakon protestnog performansa pred gradskom vijećnicom (12.5. u jutarnjim satima), aktivisti građanske inicijative „Jer nas se tiče“ objavili su saopštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

Građanska inicijativa „Jer nas se tiče“ danas je u Mostaru ispred Gradske vijećnice Grada Mostara podsjetila na njihove zahtjeve za rješavanje problema deponije Uborak. Povod njihovog okupljanja je Izvještaj o radu Gradonačelnika za 2021. godinu koji se našao na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara.

„Želimo skrenuti pažnju javnosti na to da u dosadašnjem mandatu građani i građanke nisu osjetili pomaka u rješavanju jednog od ključnih problema kao što je deponija Uborak. Tome u prilog govori i činjenica da se riječ Uborak u izvještaju gradonačelnika u kontekstu problema spominje samo jednom i to u slučaju provođenja javne nabavke za izradu studije utjecaja na okoliš.“ – navode iz Inicijative.

Navodeći da se zahtjevi građana i građanki kontinuirano zanemaruju, podsjetili su na to kako riješiti problem deponije Uborak realizacijom zahtjeva o koje se vlasti godinama oglušuju, a to su:

  1. zatvaranje i sanacija deponije Uborak u što kraćem roku,
  2. iznalaženje nove lokaciju za deponiju i
  3. brisanje postojeće deponije iz prostornog plana Grada Mostara i Kantona.

Iako ignorišu naše riječi, neće moći ignorisati naš današnji postupak, danas sa nama pred gradsku vijećnicu nosimo smeće sa deponije Uborak i pitamo gradsko vijeće i gradonačelnika kako bi se oni osjećali kada bi im svaki dan ovdje pod prozorima osvitale nove hrpe smeća? Ovdje gdje provode osam sati dnevno, a neki ni toliko… Nama je njihovo smeće pred vratima 24 sata dnevno. – poručili su iz Inicijative.

Naveli su kako su razočarani šutnjom onih koji bi trebali djelovati u interesu svojih građana, onih koji su ih birali, ali da odustati neće, te su pokazali kako bi se trebali ponašati.

Svjesno smo im donijeli ovo smeće pred njihova vrata, ali ćemo ga mi i skloniti i djelima ukazati na to kako bi se trebali postupati. – rekli su iz Inicijative.

U narednom periodu Građanska inicijativa će nastaviti sa njihovim djelovanjem, te su pozvali institucije vlasti, gradsko vijeće Grada Mostara i gradonačelnika na saradnju i na prihvatanje njihovih zahtjeva.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije