Građanski aktivizam

Građani Bugojna i Kreševa traže raskid koncesionih ugovora za kamenolom u Kreševu i planirani kamenolom u Bugojnu, koji nisu u skladu sa zakonom

„Predstavnici Kreševskog građanskog pokreta, kao i predstavnici grupe građana Poriče, Bugojno, su se više puta obraćali Ministarstvu privrede Srednjobosanskog kantona, međutim reakcija Ministra je izostala, iako se, s obzirom na važnost teme i nadležnost Ministarstva, očekivalo njegovo hitno postupanje po ovim navodima.“, istaknuto je u danas, 18.11., objavljenom zajedničkom saopštenju ove dvije grupe, koje, u nastavku, prenosimo u cjelosti.

Kreševski građanski pokret i neformalna grupa građana Poriče iz Bugojna su danas simbolično ispred zgrade Vlade SBK zajednički pozvali Ministarstvo gospodarstva SBK da raskine koncesione ugovore za kamenolome Rastovice i Krčevine u Kreševu te za planirani kamenolom u Poriču, Bugojno, zbog postupanja suprotno zakonu i situacija u kojima i sam zakon nalaže raskid koncesije, te su podsjetili da Ministarstvo gospodarstva SBK mjesecima ignoriše apele građana za hitnim rješavanjem ovog problema.

“S obzirom na to da firma koja je vlasnik kamenoloma Rastovice i Krčevine u Kreševu ne poštuje odredbe iz koncesionog ugovora smatramo da je potrebno da resorno ministarstvo pod hitno reaguje i raskine koncesioni ugovor i na taj način zaštiti građane. Naime, koncesioni ugovor za kamenolom u Kreševu  se ne poštuje o čemu govori činjenica da nije izvršena zaštita izvorišta pitke vode kao ni zaštita privatne imovine mještana. Osim toga, Ministarstvo privrede SBK ima potraživanje od ove firme za koncesiju u iznosu preko 177.000 KM. Posebno ističemo da ukoliko investitor ne poštuje koncesioni ugovor, ministarstvo je dužno da isti preispita i raskine. Dodatno napominjemo da je u pitanju kamenolom koji je Federalni vodni inspektor zbog neposjedovanja vodne suglasnosti, zapečatio što će trajati sve do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo”, ističu predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

„U proceduri dodjele koncesije uočeni su brojni propusti i nepoštovanje procedure“, nastavljaju predstavnici NGG Bugojno Poriče.

„Sve je provedeno bez ikakve saglasnosti građana, od odluke OV Bugojno o davanju prethodne saglasnosti društvu „Kvatro“ d.o.o. Bugojno za istraživanje i eksploataciju tehničkog građevinskog kamena dolomita na lokalitetu „Bukovački potok“ koja je provedena na osnovu direktnog zahtjeva investitora a ne resornog kantonalnog ministarstva, bez prateće dokumentacije i bez javne rasprave sa  građanima MZ Poriče, pa sve do potpisivanja ugovora o koncesiji“, dodaju predstavnici Neformalne grupe građana Poriče, Bugojno.

Predstavnici Kreševskog građanskog pokreta, kao i predstavnici grupe građana Poriče, Bugojno, su se više puta obraćali Ministarstvu privrede Srednjobosanskog kantona, međutim reakcija ministra je izostala iako su s obzirom na važnost teme i nadležnost ministarstva očekivali njihovo hitno postupanje po ovih navodima.

Mi ne odustajemo od svojih zahtjeva i iskoristićemo sve pravne mehanizme ka ostvarenju svog cilja a to je raskid koncesionih ugovora koji nisu u skladu sa zakonom i interesima građana. Pitamo se, nakon ova dva slučaja, koliko će još takvih biti u ovom kantonu.

Građani u akciji