Građanski aktivizam u susjedstvu

Hrvatska: Gong traži otvaranje Markova trga u Zagrebu

Pod sloganom “Otvaraj” Gong poziva građane da pišu predsjednicima Vlade i Hrvatskog sabora i traže da se ukloni zaštitna ograda s Markovog trga.

Zagrebačka nevladina udruga Gong pokrenula je javnu akciju u kojoj traži otvaranje Trga sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu i uklanjanje zaštitnih ograda koje su ondje postavljene iz sigurnosnih razloga prije gotovo dvije godine. Akcija se odvija pod sloganom “Otvaraj”.

TRANSPARENTNOST

”Pozvali smo ljude da pišu premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Jandrokoviću da, prije nego što Sabor ode na ljetnu stanku, poruče da bi željeli da se te barikade uklone i da ne žele Markov trg koji se sad zapravo pretvorio u parkiralište za službene limuzine”, izjavila je jučer za lokalne medije Melisa Skender iz Gonga. Na svojoj službenoj internetskoj stranici “Gong poziva građanke i građane da se uključe u javnu akciju i zatraže od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da otvore prilaz najvišim demokratskim institucijama u Hrvatskoj. Markov trg, na kojem se nalaze zgrade i Sabora i Vlade, već je dvije godine zatvoren za javnost zbog sigurnosnih razloga”, objavili su iz Gonga.

Objavljuju i interaktivnu kartu Gornjeg grada na kojoj se građani mogu “informirati o transparentnosti i dostupnosti rada Sabora i Vlade, ali i aktivirati kako bi srušili barikade”, te internetsku adresu putem koje mogu pisati predsjednicima Vlade i Sabora. Dalje u tekstu navode da su “barikade ispred parlamenta i Vlade najočitiji fizički primjer zatvorenosti i netransparentnosti” ali, napominju, “to nisu jedine prepreke u ostvarenju prava građana da budu informirani i uključeni”.

image
Uviđaj, 12. 10. 2020: Istraga nakon pucnjave (Foto: Stipe Majic, ANADOLIJA)

Gong također traži da Vlada vrati redovne konferencije za novinare, da pravovremeno najavljuje svoje sjednice, a ne tek par sati prije njihovog početka, traži i da Sabor umjesto zaključaka sjednica svojih radnih tijela objavljuje zapisnike s tih sjednica itd. Markov trg je, podsjetimo, ograđen zaštitnim ogradama nakon što je u jesen 2020. do tada anonimni 22-godišnji Danijel Bezuk iz Kutine u 8 sati ujutro pucao po zgradi Vlade, teško ozlijedio mladog policajca koji je osiguravao ulaz u Banske dvore te potom pobjegao i počinio samoubojstvo. Ovaj događaj je šokirao hrvatsku javnost.

Sve do tada, Trg sv. Marka bio je javni, otvoren prostor gdje se život neometano odvija, uključujući i hrpe turista kojima je ovaj iznimno vrijedan povijesni prostor bio na ruti razgledanja grada. No već izvjesno vrijeme stanovnici zagrebačkog Gornjeg grada od vlasti traže normalizaciju života i razmatranje odluke o sigurnosnoj ugrozi za državne institucije. Pobunili su se i zbog najave zatvaranja mini samousluge na samom Trgu za koju tvrde da je jedina u tom dijelu grada u kojoj mogu kupiti osnovne potrepštine.

MOĆ DRŽAVE

Na Markovom trgu se po Zakonu o javnom okupljanju moglo i prosvjedovati. Vlada Zorana Milanovića je svojom odlukom 2012. nakon 7 godina zabrane vratila prosvjede na Markov trg. Tako se ondje moglo prosvjedovati od 8 ujutro do 10 navečer pri čemu je broj okupljenih bio ograničen na 1.500 ljudi, a mjesta s posebnim ograničenjima gdje se moglo prosvjedovati na udaljenosti od najmanje 10 metara bili su objekti Sabora, Vlade i Ustavnog suda. Jedino se prosvjed morao prijaviti policiji 48 sati ranije.

Dodajmo ovdje da je Trg sv. Marka u povijesnoj zagrebačkoj zoni Gornjeg grada simbol moći države. Ondje su smješteni sjedište Vlade (Banski dvori), zdanje Hrvatskog sabora, Ustavni sud RH te prostori Skupštine grada Zagreba (Palača Dverce). Također, u središtu Trga je Crkva sv. Marka iz 14. stoljeća, prvorazredni spomenik kulture čiji je južni portal (jedini sačuvan od prvobitne građevine) izgrađen oko 1400. najbogatiji gotički portal u ovom dijelu svijeta.

Pogledaj više

Građani u akciji