Regija i svijet

Hrvatska: Zašto Vladu treba prisiljavati da radi u korist građana?

Vlast u Hrvatskoj, iako je ova zemlja već čitavo desetljeće u Evropskoj uniji, (pre)često pokazuje manire karakteristične za ostale balkanske države, uključujući i činjenicu istaknutu u naslovu. No, novi paket najavljenih zakonskih izmjena vezanih za rodno uslovljeno nasilje, s naglaskom uvođenja femicida u Krivični zakon, bez obzira na momenat predizborne kampanje, na koji upozorava opozicija, jedan je od bljeskova te vlasti, koji je naišao na oduševljenje udruženja koje promovišu ljudska prava, s naglaskom na prava žena i koji je ostatku Balkana, okovanom patrijarhatom i primitivizmom, u ovom trenutku, nedostižan cilj.

Saborski Socijaldemokrati u petak su pozdravili najavljene zakonske izmjene vezane za rodno uvjetovano nasilje s naglaskom uvođenja femicida u Kazneni zakon, ali i izrazili žaljenje što to nije učinjeno ranije, jer je mnogo nasilja i smrti žena moglo biti spriječeno.

„Pozdravljam činjenicu što je premijer napokon shvatio da ‘ubojstvo žene zato što je žena, nije prihvatljivo’, ali i izražavam žaljenje što Hrvatska ima premijera kojem je toliko dugo trebalo da to shvati“, rekla je na konferenciji za novinare zastupnica Katica Glamuzina.

Podsjetila je kako je Klub Socijaldemokrata prije gotovo dvije godine u proceduru stavio prijedlog kojim se femicid uvodi u Kazneni zakon, no da je Vlada odgovorila kako je ta dopuna suvišna i nepotrebna jer „kazneno djelo počinjeno zbog spola druge osobe već prema važećem zakonodavnom uređenju predstavlja zločin iz mržnje“.

„U tom periodu ubijeno je više od 20 žena, samo zato što su žene, a brojne druge trpe fizičko i druge oblike nasilja, s kojim se moglo puno učinkovitije boriti, da su zakoni na vrijeme to omogućili“, upozorila je.

Kaže i da su udruge za zaštitu žena mogle imati puno manje iskustva sa žrtvama takvog nasilja, da se premijeru „lampica upalila na vrijeme“. „Jer sve ovo što je premijer odjednom doživio kao prosvjetljenje, sve te iste udruge ponavljaju godinama, a njemu se lampica upalila baš sada – pred izbore“, rekla je Glamuzina.

Vladu je prozvala da je odbila niz oporbenih zakonskih prijedloga, da bi nakon nekog vremena sama napravila takve. „Ako je potrebno svaki put raditi udruženi pritisak medija, udruga, stručnjaka i oporbe da bi se Vladu prisililo da radi na korist hrvatskog društva, mi ćemo tako nastaviti raditi, no pitanje je zašto je Vladu potrebno prisiljavati da radi na dobrobit hrvatskog društva“, kazala je zastupnica.

Zastupnik Domagoj Hajduković tvrdi da se premijer na aktualne zakonske izmjene odlučio jer mu je zbog brojnih kontroverzi s ministrima trebala dobra vijest za javnost.

„Nije to napravio radi izvješća GREVIO-a, ni zato jer je odjednom spoznao nepravdu. Izvješća su i prije bila negativna, a nepravde je premijer bio svjestan i prije. Premijeru je uslijed brojnih kontroverzi s njegovim ministrima očajnički treba neka dobra vijest za javnost pa su žrtve rodno osnovanog nasilja naišle na razumijevanje“, kazao je.

„Nije nas briga za premijerove motive iako je tužno da se osvrće na žrtve rodno osnovanog nasilja tek onda kad nije imao drugog načina skrenuti pozornost s npr. zaboravnosti ministra Grlić Radmana. Bilo bi dobro da se sa svakom kontroverzom nekog svog ministra osvrće na ovakve probleme jer bi onda stalno donosio mjere na korist hrvatskih građana, budući da su njegovi ministri stalno upleteni u neke kontroverze“, zaključio je Hajduković.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije