Građanski aktivizam

Još jedna pobjeda građana mostarskog naselja Bijeli Brijeg, u borbi protiv nelegalne gradnje i korupcije u njenoj pozadini: odbijena žalba investitoru, postupak izdavanja dozvola se mora obnoviti

„Očekuje se skoro podizanje optužnice od strane Županijskog tužiteljstva u Mostaru protiv odgovornih osoba u ovom predmetu.“, navodi se u saopštenju za javnost Građanske inicijative „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“, koje prenosimo u cjelosti.

Sada je i službeno. Iz rješenja u rješenja pokazuje se kako su stanari zgrade na Bijelom Brijegu koji su reagirali na bespravnu gradnju u svom susjedstvu bili u pravu. Žalba investitora Joks d.o.o. Mostar, koji je na Bijelom Brijegu izgradio zgradu koja je izašla van gabarita na mjestu gdje je prethodno bila kuća prizemnica, a važećim regulacijskim planom za Bijeli Brijeg bila je samo dozvoljena rekonstrukcija i nadogradnja postojećeg objekta je oborena od strane Županijskog ministarstva građenja i prostornog uređenja, što znači da se cijeli postupak dobivanja urbanističke dozvole vraća na početak.

Grad Mostar će sada biti primoran obnoviti postupak izdavanja dozvola za zgradu u navedenom naselju.

Naime, bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i odgovorne osobe iz odjela za urbanizam Grada Mostara mimo regulacijskog plana izdali su dozvole investitoru bez da su prve susjede uključili u postupak.

Stanari koji su se žalili na činjenicu da im među ostalim nije bila pružena mogućnost da sudjeluju u postupku koji je prethodio donošenju rješenja, a čijom faktičkom realizacijom im se nanosi šteta kao neposrednim susjedima onemogućavajući iste da koriste pravo na dotok svjetlosti, pravo na nesmetani vidik, te nemaju nikakve privatnosti u svojim domovima u dijelu istih koji su okrenuti neposredno prema spornoj građevini nakon mukotrpne trogodišnje pravne bitke dobili su zadovoljštinu ovim rješenjem koje postupak vraća na početak i pokazuje kako su sve dozvole dane investitoru bile potpuno nelegalne.

Očekuje se skoro podizanje optužnice od strane Županijskog tužiteljstva u Mostaru protiv odgovornih osoba u ovom predmetu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije