Građanski aktivizam

Još jedna prevara u režiji Ministarstva prostornog uređenja SBK: Ovog puta na meti je rijeka Ugar

Saopštenje za javnost Aarhus centra u BiH

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjebosanskog kantona je investitoru V.N.T d.o.o. Novi Travnik izdalo pravno upitnu građevinsku dozvolu za malu hidroelektranu “Oštrac“ na rijeci Ugar. Naime, investitor već preko godinu dana izvodi radove na gradnji svoje male hidroelektrane na bazi građevinske dozvole iz 2019. godine, kojom se ne ispunjavaju zakonom predviđeni uvjeti. Prema zvaničnom rješenju Federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva navodi se kako je energetska dozvola za predmetnu hidroelektranu izdata 29. juna 2021. godine. U cijeloj priči ništa ne bi bilo sporno da u skladu sa zakonom, posjedovanje energetske dozvole nije preduslov za izdavanje građevinske dozvole.

Prema zakonu energetsku dozvolu investitor mora posjedovati prije nego dobije odobrenje za građenje. Ipak, u ovom slučaju, Ministarstvo je odlučilo ne poštivati zakonske odredbe i izdati građevinsku dozvolu skoro dvije  godine prije energetske dozvole. Da priča bude još neobičnija, investitor dobija energetsku dozvolu par dana nakon što je Klub sportskih ribolovaca iz Travnika u saradnji sa Aarhus centrom u BiH pokrenulo postupak poništenja nezakonito izdate građevinske dozvole. Sigurno je i da energetska dozvola ne može vrijediti retroaktivno, odnosno investitor već mjesecima izvodi radove na temelju pravno upitne građevinske dozvole.

Podsjećamo, aktivisti iz Travnika i drugih gradova u SBK su zatražitli zakonsku zaštitu rijeke Ugar, Bile, Kozice, Jasenice i Zaseljačka rijeka i svih ostalih rijeka u SBK. Uz poruku “BUDI MUDAR SPASI UGAR”, početkom septembra građani su inicijativu za zaštitu rijeka zvanično i predali Općini Travnik. Aktivisti su uspjeli prikupiti 2605 potpisa građana, te na demokratski način u skladu sa zakonom zatražiti zaštitu ovih veoma važnih prirodnih resoursa. Međutim, dok građani postupaju u skladu sa zakonom, nadležne institucije koje su svojim postojanjem obavezane za zastupanje interesa svih građana i poštivanja pravnog poretka države,  pronalaze načine da izbjegnu adekvatno poštivanje zakonskih procedura.

“Zašto je Ministarstvo postupilo na ovaj način, zašto investitor nije pribavio energetsku dozvolu na vrijeme, ostaje da se utvrdi u pokrenutim postupcima za ukidanje građevinske dozvole koji su pokrenuti pred Federalnim ministarstvom okoliša i turizma. Do tada, investitor bezbrižno nastavlja gradnju male hidroelektrane “Oštrac“ pod izgovorom posjedovanja svih potrebnih dozvola. Ovo je samo još jedan u nizu slučajeva gdje investitori počinju građevinske radove, pri tome tvrdeći da posjeduju sve “zakonite“ dozvole;“ ističe Nina Kreševljaković iz Aarhus centra u BiH.