Građanski aktivizam

Kad vlast ne služi građanima, nego se oni, za zaštitu svojih interesa, protiv nje moraju boriti – slučaj Bijeli Brijeg

Aktivistima je, nakon prve pobjede, kada su osujetili namjere investitora za gradnju još jedne zgrade, rješenje kojim se nalaže rušenje započetog šestog kata na već izgrađenoj (takođe spornoj) zgradi, bila druga pobjeda u borbi s onima koji su bili uvjereni da im nitko ništa ne može, jer ih štiti koruptivni sistem. A onda su uslijedile kaznene prijave. Čiji epilog se očekuje uskoro.

Koliku je štetu  bespravna gradnja u Gradu Mostaru napravila njenim građanima postalo je uočljivo tek nakon uspostave novog gradskog vijeća i imenovanja novog gradonačelnika, kada su građani Mostara, ohrabreni obećanjima o obračunu sa bespravnog gradnjom, javno progovorili o ovome problemu. Prije toga, među prvima, još 2019. godine, o problemu bespravne gradnje progovorili su građani mostarskog naselja Bijeli Brijeg, kada je na lokaciji nekadašnje prizemne obiteljske kuće počela izgradnja peterokatnog (prema projektnoj dokumentaciji) stambeno-poslovnog objekta. Iako je Regulacionim planom Bijeli Brijeg  propisano “da na postojećim individualnim stambenim i stambeno poslovnim objektima, a koji su u obuhvatu plana moguće je vršiti sljedeće intervencije, rekonstrukcije, dogradnje i nadziđivanje, vodeći računa da se ne ugroze uvjeti stanovanja u susjednim objektima“, uz samu zgradu na adresi Zrinski Frankopana broj 20 počela je izgradnja stambeno-poslovnog objekta.

Stanari su organizirali peticiju i prikupljene potpise dostavili svim nadležnim institucijama, te, pravnim putem pokušali ishodovati status stranke u postupku. Međutim, njihov zahtjev je više puta odbijen i taj status nisu dobili ni do danas. Naime, stanari su se žalili Ministarstvu graditeljstva koje je naložilo obnovu postupka ali Odjel za urbanizam se na to oglušio. Stanari su četiri puta prijavili ovakvo ponašanje upravnoj inspekciji koja je svaki put nalagala Odjelu da postupi po nalogu ministarstva ali bezuspješno. Nakon posljednjeg odbijanja Zahtjeva za obnovu postupka, građani su se opet žalili Ministarstvu graditeljstva i predmet još nije riješen.

Nakon obraćanja građana, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a je zatražilo od službi Grada Mostara da dostavi dokumentaciju vezano za zgradu na  na Bijelom Brijegu. Grad se oglušio na ove zahtjeve i tek nakon par urgenicija i uključivanja upravne inspekcije ulazi u posjed tražene dokumentacije. Ministarstvo je potom utvrdilo pravne greške – nezakonitosti u postupku izdavanja Rješenja o urbanističkoj suglasnosti i Rješenja o odobrenju za gradnju – te, prvostupanjskom organu naložilo da u roku od 30 dana pokrene upravni postupak po službenoj dužnosti i ispita razloge ništavnosti donesenih Rješenja te da u skladu sa zakonom donese odgovarajući upravni akt.

Bez obzira što Grad Mostar odbija obnoviti postupak izdavanja dozvola i uključivanje stanara u njihovo izdavanje (čime krše Zakon o principima lokalne samouprave u FbiH, objašnjavajući da stanari nisu meritorni jer njihovu i novu zgradu dijeli prometnica, misleći na uličicu od par metara koja razdvaja dvije zgrade), stanari su ostali čvrsti u svome stavu da neće mirno stajati i gledati gradnju  nove, druge nelegalne zgrade koja je planirana na susjednoj lokaciji. U ovom slučaju su na vrijeme reagirali i zaustavili izdavanje urbanističke suglasnosti za njenu gradnju.

U međuvremenu, zahvaljujući nelegalno ishodovanim dozvolama, izgradnja stambeno-poslovnog objekta je napredovala i svojom visinom i blizinom je ozbiljno ugrozila kvalitetu života građana u susjednim stambenim objektima. Zatvorila je svjetlost, suzila prolaz a za vijeme njene gradnje stanari su se žalili na veliku buku i nemogućnost prometovanja zbog zatvaranja ulice. Također, oni stanari koji su pokušavali prodati svoj stan suočili su se sa problemom da je, prema procjeni vještaka, blizina nove zgrade ozbiljno narušila privatnost i time spustila cijenu vrijednosti stana za 30 %.

I taman kada su mislili da je zgrada dosegnula svoju predviđenu visinu, investitor je, smatrajući da se nalazi pod punom zaštitom organa vlasti, krenuo sa zidanjem šestog kata. Stanari su odmah reagirali i zatražili obustavljanje daljnje gradnje. Ovaj put su uspjeli i investitor je dobio rješenje u kojem se nalaže rušenje započetog šestog kata.

Aktivistima je, nakon prve, kada su osujetili namjere investitora za gradnju još jedne zgrade, ovo bila druga pobjeda u borbi s onima koji su bili uvjereni da im nitko ništa ne može jer ih štiti koruptivni sistem.

U 9. mjesecu 2020. godine stanari ulaza Zrinski Frankopana broj 20 podnose kaznenu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika, tadašnjeg šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te, urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića, smatrajući ih odgovornima za potpisivanje suglasnosti za gradnju zgrade na lokaciji na kojoj nije dozvoljena gradnja. U listopadu iste godine, a na traženje Tužiteljstva HNŽ/K u istragu se uključuje i Federalna uprava policije kaja u svrhu istrage izuzima svu dokumentaciju koja je bila u posjedu Grada Mostara, te, nakon istražnih radnji, dostavlja Tužiteljstvu svoje izvješće. U kratkom roku nakon toga tužitelj službeno pokreće istragu protiv osumljičenih Zdravka Čuljka – bivšeg šefa Odjela za građevinske propise i Sanje Voloder – pravnice u Odjelu za urbanizam. Prema nezvaničnim informacijama, tužiteljstvo je istragu privelo kraju i uskoro se očekuje informiranje javnosti o rezultatima provedene istrage.

Stanari Zrinski Frankopana s broja 20 i njihovi susjedi u okolinim stambenim objektima priželjkuju podizanje a nakon toga i potvrđivanje optužnice protiv prijavljenih osoba, jer bi to značilo okretanje novog lista u cijelom ovom slučaju, te, vodilo ka rješenju njihovog  problema. S druge  strane, kod građana bi probudilo nadu da je vrijeme nedodirljivih na izmaku i da će odgovorni u vlasti, bez obzira na to koju funkciju obavljaju, „slučaj Bijeli Brijeg“ shvatiti kao opomenu.

Građani u akciji