Komentari i analize

Kako je radilo pravosuđe BiH u 2022: Manje optužnica za kriminal i korupciju, više disciplinskih postupaka protiv sudija

Broj disciplinskih postupaka protiv sudija i tužilaca u BiH nastavlja da raste. Kancelarija disciplinskog tužioca je u 2022. pokrenula 41 disciplinski postupak, šest više nego godinu dana ranije.

Najviše postupaka pokrenuto je protiv sudija, ukupno 32. Od ovog broja pokrenuta su četiri disciplinska postupka protiv predsjednika sudova.

Protiv tužilaca je pokrenuto devet disciplinskih postupaka, a od ovog broja tokom godine pokrenuta su dva disciplinska postupka protiv glavnih tužilaca i jedan protiv zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, navodi se u godišnjem izvještaju VSTS BiH za 2022.

Nemar

Najveći broj disciplinskih postupaka protiv sudija pokrenut je zbog disciplinskog prekršaja „neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija“ – ukupno 14 tužbi.

Prema Kancelariji disciplinskog tužioca, najviše postupaka pokrenutih protiv tužilaca odnosi se na disciplinski prekršaj „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Mada bi se očekivalo da je najviše postupaka pokrenuto nakon žalbi nezadovoljnih građana, ipak nije tako. Najveći broj disciplinskih postupaka pokrenut je na osnovu pritužbi koje su podnijeli rukovodioci pravosudnih institucija – 11 postupaka, od čega sedam predsjednici sudova i četiri glavni tužioci.

Kakav je bio epilog ovih priča?

Disciplinska odgovornost u 2022. utvrđena je u ukupno 33 disciplinska postupka, u šest je odbijena disciplinska tužba, a u devet postupaka je obustavljena. Izrečeno su ukupno 23 disciplinska mjere sudijama. Utvrđena je disciplinska odgovornost 10 tužilaca.

Najveći broj pravosnažnih mjera odnosi se na: smanjenje plate (23), javne opomene (4), pismena opomena koja se javno ne objavljuje (4), premještaj s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca (2).

Doneseno je ukupno šest odluka o privremenom udaljenju u toku 2022. godine, a na kraju kalendarske godine bilo je sedam privremeno udaljenih nosilaca pravosudne funkcije – šest sudija i jedan tužilac.

Korupcija i kriminal

U toku 2022. godine podignuto je 205 optužnica za krivična djela korupcije, što je za 13 odsto manje u odnosu na broj podignutih optužnica u toku 2021. godine. Ako je za utjehu, unutar ovih brojeva u 2022. više se radilo na predmetima korupcije tzv. visokog nivoa.

Tužilaštva u BiH su u toku 2022. godine zaprimila 40 predmeta koji se odnose na korupciju visokog nivoa, što predstavlja povećanje od 48 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Još važnije, u 2022. riješena su 33 predmeta korupcije visokog nivoa, što je za 18 procenata više u odnosu na broj predmeta riješenih u 2021. godini. Konkretno, prošle godine tužilaštva su donijela 32 naredbe za provođenje istrage za krivična djela korupcije visokog nivoa, što je za čak 190 odsto više u odnosu na broj donesenih naredbi u toku 2021.

FOTO: SIPA
FOTO: SIPA

To je rezultiralo podizanjem 17 optužnica za korupciju visokog nivoa, što je za 118 odsto više nego u 2021, tvrdi VSTS BiH.

U slučaju organizovanog kriminala, statistika je lošija. U toku 2022. podignuto je 20 optužnica za krivična djela organizovanog kriminala, što je za čak 38 odsto manje u odnosu na broj podignutih optužnica u toku 2021.

– U toku 2022. godine podignuto je pet optužnica u predmetima organizovanog kriminala visokog nivoa, što je znatno više (150%) od broja optužnica podignutih u 2021. godini – navodi se u Izvještaju.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije