Građanski aktivizam

Kamenčići iz nelegalnog kamenoloma za vijećnike Gradskog vijeća Mostara

„Zaštita interesa građana treba da bude imperativ svim odgovornim u Gradu Mostaru“, navode iz Građanske inicijative „Kuti“, čije saopštenje za javnost, objavljeno nakon današnjeg performansa ispred gradske vijećnice, prenosimo u cjelosti.  

Danas, 28.09.2022. godine, članovi Građanske inicijative „Kuti“ su izveli performans darivanja gradskih vijećnika Grada Mostara kamenčićima iz Kuta. Simbolično darivanje je održano u cilju skretanja pažnje na problem kamenoloma u lokalnoj zajednici Kuti Livač. Eksploatacijski radovi su počeli prošlog ljeta bez dozvola, što je utvrđeno i inspekcijskim nadzorom nakon čega su radovi obustavljeni. Međutim, sporni kamenolom, koji ugrožava interes i zdravlje svih građana koji žive u njegovoj blizini, još uvijek nije isključen iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara, uprkos njihovim brojnim zahtjevima.

U svom obraćanju vijećnicima, kroz performans, članovi inicijative su dostavili i pismo gdje su se zahvalili odgovornima u gradu Mostaru za „brigu“ o svojim građanima, darujući im kamenčiće sa kamenoloma kao vid zahvale za njihov doprinos što kamenolom još uvijek nije izbrisan iz prostornog plana. Kamenčiće su lično donijeli jer nisu željeli vijećnike izložiti potencijalnoj opasnosti od mina, obzirom da je u neposrednoj blizini lokaliteta kamenoloma neočišćeno minsko polje.

„Ovim putem, svim vijećnicima koji nisu podržali inicijative građana i drugih vijećnika, kao i predsjedniku gradskog vijeća, prenosimo hladne pozdrave mještana Kuta koji su u njihovom predanom radu prepoznali značajan doprinos kako bi kamenolom Kuti što prije počeo sa svojim radom“, naveli su iz Inicijative u satiričnom tonu.

Podjećamo, članovi inicijative Kuti su pokrenuli pravnu borbu kako bi dokazali da je eksploatacija kamena sa lokaliteta Zukulja u suprotnosti sa propisima i na štetu građana, između ostalog i jer je lokalitet udaljen svega 137 m od najbliže kuće, nema pristupne puteve i okruženo je zemljištem koji mještani koriste za poljoprivredu, stočarstvo i pčelarstvo.

Građani okupljeni u inicijativu, ponovo su naglasili da od zaštite svojih prava i interesa neće odustati.

„Ne želimo dozvoliti rad kamenoloma koji ugrožava javni interes u blizini naših domova!“ – ponovljena poruka otišla je danas prema gradskom Vijeću Mostara i svim odgovornima u ovom gradu.

Građani u akciji