Komentari i analize

Koji su uslovi i koliko dugo traju pregovori zemalja bivše Jugoslavije sa EU: Promjena imena, izručenja, manjine…

Bosna i Hercegovina od bivših jugoslovenskih republika ima najkraći kandidatski status i jedina je od zemalja koja još uvijek nije otvorila pregovore. Rekorder po kandidatskom statusu je Sjeverna Makedonija - 18 godina, a po dužini pregovaranja Crna Gora - 13 godina. Kada se govori o rekordima zemalja bivše Jugoslavije, Slovenija nosi onaj pozitivni, prva je pristupila EU, prije 19 godina.

Posljednji zahtjev, od bivših jugoslovenskih republika podnijela je Bosna i Hercegovina, prije sedam godina. Dvije godine su bile potrebne da BiH odgovori na upitnik EU. Stigla su dodatna pitanja, na koja je odgovoreno 2019. godine, nakon toga je EU dala pozitivno mišljenje.

Skoro tri godine su bile potrebne da BiH dobije službeni status kandata i to 15. decembra 2022. godine. Pred BiH je postavljeno 14 prioriteta koje je neophodno ispuniti prije otpočinjanja pregovora o članstvu.

U tom smislu, do sada je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila pet, tzv. evropskih zakona.

Čime su Rumuni uslovljavali Srbiju?

Srbija je zahtjev za članstvo podnijela za vrijeme Borisa Tadića, 2009. godine, osam godina prije Bosne i Hercegovine. Najveći problem za vlast u Srbiji je bila saradnja sa Sudom u Hagu. Nakon što su izručeni, posljednji, tada haški bjegunci, Ratko Mladić i Goran Hadžić, ali i riješeno pitanje vlaške manjine, na čemu je insistirala Rumunija Srbija je 1. marta 2012. godina dobila status kandidata. Prva poglavlja otvorena su krajem 2015. godine, od kada traju pregovori.

Makedonija najduže čekala pregovore, CG ih ekspresno otvorila

Sjeverna Makedonija je bivša jugoslovenska država sa najdužim kandidatskim statusom za članstvo u EU. Ovaj status su dobili prije 18 godina, davne 2005. godine. Tek 2022. godine otpočeli su pregovore za pristup. Ključni problem je bio spor oko imena države sa Grčkom, a potom i spor sa Bugarskom oko identitetskih pitanja.

Crna Gora je 2008. godine podnijela zahtjev za članstvo u EU. Dvije godine su bile potrebne da dobije status kandidata, i još dvije godine da otpočnu pregovore. Do sada su, prema podacima sa sajta Skupštine Crne Gore otvorili su pregovore u ukupno 33 poglavlja.

Deset godina trajao EU put Hrvatske

Posljednje proširenje EU dogodilo se prije deset godina kada je Hrvatska pristupila EU. Od tada, najznačajnija promjena unutar EU je napuštanje Velike Britanije.

Hrvatska je od predaje zahtjeva za punopravno članstvo podnijela je 2003. Na kandidatski status čekali su godinu dana, a na prgovore su čekali dvije godine, a nakon što je glavna tužiteljcia iz Haga potvrdila da Hrvatska sarađuje sa Hagom. Pregovori su trajali šest godina, Ugovor o pristupanju EU potpisan je 2011. godine, a 1. jula 2013. godine Republika Hrvatska je pristupila EU.

Slovenija prva bivša jugoslovenska republika u EU

Od bivših jugoslovenskih republika, prva je u Evropsku uniju ušla Slovenija – 2004. godine. Slovenija se priključila ovoj zajednici u okviru petog proširenja, zajedno sa Kiprom, Češkom, Estonijom, Litvanijom, Letonijom, Mađarskom, Maltom Poljskom i Slovačkom, tri godine kasnije u okviru petog proširenja EU su pristupile i Bugarska i Rumunija.

Evropska unija službeno je, ugovorom iz Mastrihta, osnovana 1993. godine, a izrasla je iz Evropske zajednice za ugalj i čelik.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije