Građanski aktivizam

Nakon što je Federalno ministarstvo naložilo ponavljanje postupka izdavanja okolinske dozvole za izgrađeni kompleks Hifa Oil u sarajevskom naselju Dobrinja, građani pozivaju SIPA-u i Tužiteljstvo da sprovedu istragu

Foto: Dijana Radović
“S obzirom na to da okolinska dozvola predstavlja osnov za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole, sada se dovodi u pitanje i validnost urbanističke i građevinske dozvole.”, navodi se u saopštenju za javnost neformalne grupe građana "Spas u zadnji čas - Spasimo Dobrinju", koje, u nastavku, objavljujemo u cjelosti.

Neformalna grupa građana “Spas u zadnji čas – Spasimo Dobrinju” danas je informisala javnost da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo rješenje kojim se Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo nalaže da ponovi postupak izdavanja okolinske dozvole za kompleks izgrađen u naselju Dobrinja u Sarajevu. Tim rješenjem se praktično dokazuje da je trenutna okolinska dozvola za izgrađeni kompleks na Dobrinji upitne pravne valjanosti.

“Pozdravljamo ovu odluku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kojom su uvažili žalbu Resursnog Aarhus centra zbog nepoštivanja procedura prilikom izdavanja dozvole, jer je konačno neka institucija reagovala na naše zahtjeve. Posebno ističemo da je jedan od razloga zbog kojih se okolinska dozvola vraća na ponovni postupak upravo činjenica da Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo nije poštovalo odredbe Konvencije o pristupu informacijama odnosno da nije uključilo javnost u odlučivanje. Ovo je činjenica na koju smo mi uporno upozoravali sve nadležne institucije”, istakao je Amar Taso, predstavnik neformalne grupe građana “Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju”.

S obzirom na to da okolinska dozvola predstavlja osnov za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole, neformalna grupa građana “Spas u zadnji čas – Spasimo Dobrinju” je posebno naglasila da se sada dovodi u pitanje validnost urbanističke i građevinske dozvole. O ovome planiraju obavijestiti Kantonalni sud u Sarajevu te poslati novo rješenje koje se tiče okolinske dozvole Općini Novi Grad koja je izdala urbanističku i građevinsku dozvolu kako bi u skladu sa novom situacijom ispitala izdate dozvole. Dodatno, pozivaju i nadležne inspekcijske organe da se uključe u kontrolu dozvola i rada kompleksa na Dobrinji. Takođe, građani pozivaju SIPU i Tužiteljstvo KS da sprovedu istragu protiv svih nadležnih na općinskom, kantonalnom i federalnom nivou koji su svjesno ignorisali brojne dokaze i radili protivno zakonu.

Građani su istakli da se sporni kompleks nalazi u III vodozaštitnoj zoni i da sadrži terminal kerozina, benzinsku pumpu, punionicu plina i autopraonicu te da benzinska pumpa i dalje svakodnevno radi. Zbog toga građani zahtjevaju od Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo da pod hitno poništi okolinsku dozvolu i ponovi postupak.

Podsjećamo, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Enverom Hadžiahmetovićem je u više navrata imalo priliku da radi po zakonu i poništi okolinsku dozvolu. Osim toga imalo je i zahtjev preko 1500 građana koji su potpisali peticiju za poništavanje okolinske dozvole, ali to nisu uradili. Krajnje, imali su priliku da kao drugostepeni organ ponište urbanističku i građevinsku dozvolu jer su izdate suprotno Zakonu o prostornom uređenju KS, bez javne rasprave, bez prethodno pribavljene okolinske dozvole.

Za kraj, pitamo se da li će nadležni i sada nakon ovog rješenja, okretati glavu u drugu stranu i ignorisati zahtjeve gradjana kao što je to do sada bio slučaj. U svakom slučaju, mi nećemo odustati i još jače nastavljamo našu borbu.

Građani u akciji