Građanski aktivizam

Nezadovoljstvo brčanskih pčelara zbog neuvažavanja njihovih sugestija na novi zakon o pčelarstvu Brčko distrikta

Saopštenje za javnost brčankih udruženja pčelara nakon održane javne rasprave 17. novembra, na kojoj je izraženo nezadovoljstvo pojedinim zakonskim odredbama kojim se reguliše oblast pčelarske proizvodnje i iznesen zahtjev da se postojeća zakonska rješenja unaprijede, kako bi se kroz podsticaje predvidila nadoknada štete pčelarima u slučaju uginuća pčela, kao posljedica zaraznih bolesti.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o pčelarstvu Brčko distrikta, koji je Skupština distrikta usvojila u prvom čitanju, održana je 17. novembra u Velikoj sali Skupštine i pokazala da se nisu realizovale najave vlasti Brčko distrikta da će njime rješiti niz pitanja koja do sada nisu bila regulisana i da njegovo donošenje neće ugroziti rad pčelara.

Ističemo da je Javna rasprava izazvala veliko interesovanje pčelara koji su iznijeli niz primjedbi na predloženi tekst Nacrta zakona. Na njoj su učestvovali predstavnici tri udruženja pčelara, odnosno „Udruženje pčelara Brčko“ Brčko distrik BiH, Udruženje pčelara „Matica“ Brčko distrikt i Udruženje pčelara „Pčela“ Donji Rahić.

Kao što smo to isticili i u pripremi izrade dokumenta, na čemu smo posebno insistirali, uvidom u dokument konstatuujemo da njime nije obuhvaćena odšteta od zarazane bolesti Američke truleži pčelinjeg legla, što du predstavnici udruženja i istakli i iskazali najveće nezadovoljstvo novim zakonom, jer Američka trulež je bolest  koja se širi putem samih pčela.

To klinički znači da zaraženosti  pčelinjeg legla mogu biti raznovrsni i zavise od genotipa uzročnika koji je uključen, stadija bolesti i samog pčelinjeg društva. Zaraze ove bolesti jako je štetna, da nakon nje pčelari  moraju sve spaliti i uništiti, i samim tim proizvođače dovodi u minus i na sami početak njihove proizvodnje.

Smatramo da je neophodno da se pronađe zajednički modaliteti isplate za spaljenu opremu, s obzirom da nije obuhvaćena odšteta od zarazne bolesti što se često dešava na našim prostorima. Tražimo da se, prema obećanjima vlasti, do usvajanja konačnog dokumenta koriguju i unaprijede zakonska rješenja kako smo to isticali i navodimo u konkretnom segmentu zaštita pčelinjih društava od bolesti, prije svega Američke truleži, i trovanja, kao i nadoknada štete pčelarima u slučaju uginuća pčela pod ovim okolnostima.

Takođe, ističemo da se pčelari brinu za pčele koliko mogu, ali usljed klimatskih promjena i upotrebe hemije u poljoprivredi, poznato je da i najbolji pčelari ostaju bez pčela i u najrazvijenijim državama.