Građanski aktivizam

Održan trening za lidere u oblasti antikorupcijskog aktivizma: “Aktivno udruživanje građana je ključno za rješavanje korupcije koja je ušla u sve pore društva”

“Za pravičnije i bolje društvo Bosne i Hercegovine.”

U Sarajevu je, 15. i 16. marta, održan dvodnevni trening za lidere u oblasti antikorupcijskog aktivizma u organizaciji Centara civilnih inicijativa (CCI) a u sklopu USAID-ovog projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“.

19 osoba iz cijele Bosne i Hercegovine zainteresovanih za borbu protiv korupcije u svojim lokalnim zajednicama i pozitivne promjene u svom okruženju, su, u okviru programa za lidere u oblasti antikorupcijskog aktivizma, dobili edukaciju iz oblasti zagovaranja, te, vođenja PR kampanja. Osim toga, učesnici su imali priliku da razgovaraju sa građanskim aktivistima koji se godinama bore protiv korupcije u njihovoj lokalnoj sredini te da čuju njihova iskustva.

Medina Bejtović, učesnica treninga koja dolazi iz Prijedora izjavila je: “Zadovoljstvo je bilo raditi sa ljudima koji su svjesni značaja pojave korupcije u bosansko-hercegovačkom društvu. Kroz module prokomentarisali smo konkretne primjere i dali osvrt na širok dijapazon ove pojave u našem društvu. Aktivno udruživanje građanstva je ključno za rješavanje korupcije koja je ušla u sve pore društva.”

Harun Porča iz Zenice je, nakon treninga, istakao: “Na obuci za lidere iz oblasti antikorupcijskog djelovanja sam se upoznao o radu i djelovanju CCI-a. Jedna od najvažnijih stvari koje bih mogao da izdvojim je to da ja mogu da napravim promjene u svom okruženju i da zaista imam ljude iza sebe i mogu reci da je ovo vjetar u leđa.”

“Obzirom da je dvodnevna obuka tek završila, utisci su uzburkani i trebat će vremena da se slegnu. Osjećam se odlično, uzbuđeno i spremno za dalji rad zahvaljujući timu organizatora, interakciji koju su izazivali i opuštenoj atmosferi. Obuka nam je prilbližila pojam korupcije i sada nam je mnogo lakše detektirati probleme u lokalnim zajednicama. Isto tako, osvješteniji smo o količini nelegalnih radnji koje prolaze neopaženo dok se građanima skreće pažnja svakodnevno nekim trivijalnim pitanjima i problemima. Još jednom se zahvaljujem organizatorima i učesnicima, uz nadu da se naša saradnja ne završava ovdje i da ćemo zajedno voditi borbu za pravičnije i bolje društvo Bosne i Hercegovine”, izjavila je Sevda Muratović iz Velike Kladuše.

“Obuka iz oblasti antikorupcijskog aktivizma pružila mi je nove poglede na oblast korupcije u lokalnoj zajednici. Shvatila sam da se koruptivne radnje dešavaju svuda oko nas te da smo i sami svjesni brojnih primjera na lokalnom i državnom nivou, kao i velikog broja uspješno realizovanih kampanja podržanih od strane Centra civilnih inicijativa. Ova obuka mi je pomogla da targetiram probleme u lokalnoj zajednici i kroz budući angažman radim na realizaciji kampanja kojim ću ukazati na neki od problema. Lične priče i borbe ljudi koji su se susretali sa rješavanjem nekog društvenog pitanja od značaja za širu zajednicu mi je poslužio kao vjetar u leđa da su sve prepreke moguće za prelazak i da je društveni angažman ono veće dobro koje stavljamo ispred ličnog interesa“, istakla je Elma Hasanspahić iz Zenice, učesnica treninga.

“Predavanja su bila profesionalno odrađena, svidio mi se uvod kao i upoznavanje i važnost svakog člana pojedinačno. Predavanja su bila opuštenijeg tipa ali opet sa dosta informacija i konkretnih primjera, nije zamorno s obzirom na dužinu a opet se dosta informacija nauči. Dolazak aktivista i njihova iskustva su bila zanimljiva”, izjavio je učesnik treninga Adem Kahrimanović iz Sarajeva.

Nakon održanog treninga, polaznici ovog programa će imati mogućnost za praktičan rad u svojim lokalnim zajednicama koji će biti usmjeren na identifikaciju lokalnih problema i vođenje javnih kampanja.

Inače, za učešće na ovom treningu zainteresovani pojedinci, spremni da daju svoj doprinos u borbi protiv korupcije kroz aktivan angažman u lokalnoj zajednici, su se prijavili putem javnog poziva koji su Centri civilnih inicijativa raspisali u februaru.

Trening je održan u okviru  projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije (ACFC)“ koji provode Centri civilnih inicijativa, kao glavni implementator, uz Transparency International BiH i Centar za razvoj medija i analize kao partnere na projektu, a podržan je od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Projekat se implementira u periodu septembar 2019 – septembar 2024. Godine i cilj mu je povećati učešće građana u borbi protiv korupcije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije