Građanski aktivizam

Podnijeli krivičnu prijavu protiv policajaca. Sada će kolege tih policajaca da ih ispituju na okolnosti prijave

Aleksandra Ninić Vranješ i Sofija Grmuša, aktivisti neformalne grupe “Pravda za Davida, podnijele su u februaru 2020. godine krivičnu prijavu protv nekih od policajaca Policijske uprave Banjaluka zbog sumnje da su počinili krivično djelo “Povreda ravnopravnosti građana” jer im policajci nisu dozvolili da u novembru 2019. godine koriste javne površinu, odnosno sjede na klupi na Trgu Krajine.

Banjalučko Okružno tužilaštvo nedavno je pokrenulo istragu protiv pet policajaca, zanimljivo, samo dan nakon što su iz “Pravde za Davida” o nepokretanju istrage obavijestili Kancelariju disciplinskog tužioca u VSTS. Podnijeli su disciplinsku prijavu protiv tužioca Aleksandra Simonovića.

Aleksandra Ninić Vranješ i Sofija Grmuša 11. juna pozvane su na saslušanje u Policijsku upravu Banjaluka u svojstvu svjedoka a povodom krivične prijave koju su podnijele. Njih dvije su, podsredstvom advokata, u prijavi tražile da se u istrazi izuzme Policijska uprava Banjaluka jer su njeni policajci predmet istrage. Ovako će, s obzirom da je tužilaštvo predmet proslijedilo Policijskoj upravi Banjaluka, policajci ove uprave da salslušavaju oštećene na okolnosti krivičnog djela koje su počinili policajci te uprave.

Aleksandra Ninić Vranješ i Sofija Grmuša su 14. februara 2020. godine podnijele Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv pet policajaca zbog povrede ravnopravnosti građana. Njih dvije su u prijavi navele da su im policajci, 30. novembra 2019. godine, bez ikakvog osnova branili da sjede na klupi kod “Krivog sata” na Trgu Krajine iako to nisu branili drugim građanima koje nisu prepoznali kao članove neformalne grupe “Pravda za  Davida”.

Zbog istog događaja ali i nekih slučajeva bezrazložnog tjeranja sa javnih površina Grmuša i Ninić-Vranješ su zbog diskriminacije tužile MUP Republike Srpske i Republiku Srpsku.

Osnovni sud u Banjaluci je 22. decembra prošle godine donio prvostepenu presudu u korist njih dvije, naredio isplatu odštetnog zahtjeva i zabranio Ministrstvu unutrašnjih psolova dalju diskriminaciju.