Građanski aktivizam

“Pomor riba, suho korito, smrad i mulj posljedica su izgradnje MHE”. Aktivisti pozvali vijećnike OV Travnik da zaštite rijeke na prostoru ove opštine i u SBK

Aktivisti iz Travnika održali su danas press konferenciju  ispred JU Centra za kulturu općine Travnik, povodom sjednice Općinskog vijeća Travnik, koja je zakazana sutra, 05.10.2021.

Okupili smo se ovdje, ispred JU Centra za kulturu općine Travnik kako bi još jedno istakli potrebu zaštite svih rijeka u SBK od koruptivne destrukcije. Smatramo da su naše rijeke već isuviše iscrpljene izgradnjom hidroenergetskih objekata, a izmjenom Prostornog plana SBK omogućila bi se izgradnja još 37 novih malih hidroelektrana (MHE).”, istakao je Indir Melić, član neformalne grupe NVO “Dižimo glas za naše rijeke”.

U svom obraćanju podsjetio je da Srednjobosanski kanton, od svih kantona u Federaciji BiH, ima najveći broj izgrađenih MHE, ta da se posljedice takvog odnosa prema prirodnim bogatstvima već osjete:

“Mnoge posljedice izgradnje MHE se mogu lahko primjetiti na rijekama Bila, Kozica, Lašva i Ugar. Pomor riba, nizak, odnosno gotovo nepostojeći vodostaj, suho korito, smrad i mulj postaju svakodnevnica, a ni ove rijeke nisu pošteđene od novih MHE, koje su planirane izmjenama Prostornog plana SBK.”

Iz tog razloga, travnički eko-aktivisti su, uz podršku Koalicije za zaštitu rijeka u BiH i poruku “Budi mudar – spasi Ugar!”, pokrenuli građansku inicijativu, s krajnjim ciljem zakonske zaštite rijeke Ugar i svih ostalih rijeka u SBK.

“Uspjeli smo prikupiti 2605 potpisa građana sa biračkog spiska općine Travnik. Međutim, Općinsko vijeće još uvijek nije odlučilo po našoj inicijativi. Očekujemo da sutra Općinsko vijeće uvaži naše glasove, te zaštiti rijeke SBK odbacijući mogućnost izgradnje novih MHE”, iznio je, u ime grupe NVO, njihova očekivanja, Indir Melić.”

Podsjećamo, Vlada SBK putem resornog Ministarstva započela je aktivnosti na izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005–2025.  Ovim izmjenama je predviđena izgradnja 37 novih MHE, iako je SBK neslavni rekorder u ovom kontekstu, sa već izgrađenih 37 MHE od ukupno 114 koliko ih je trenutno u pogonu širom BiH. Samo u općini Travnik već je izgrađeno pet MHE, dvije su toku izgradnje i sedam su u pripremi izgradnje.

Pritom, planiranje novih hidroelektara je u direktnoj koliziji sa Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 29.06.2020. godine, čija je intencija potpuna zabrana izgradnje MHE na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

“Prikupljanjem potpisa građana uz poruku “BUDI MUDAR SPASI UGAR”, aktivisti iz Travnika i drugih gradova u SBK su zatražitli zakonsku zaštitu rijeka u SBK. Danas ponovo podsjećaju Općinsko vijeće Travnik na svoje zahtjeve. Uz podršku Koalicije za zaštitu rijeka u BiH, putem kampanje “Općine bez brana,” aktivisti su već dobili podršku načelnika Novog Travnika, gosp. Stjepana Duje koji je potpisao Deklaraciju “Općine bez brana.” Krajnje je vrijeme i da Općinsko vijeće Travnik  zaštiti rijeke od koruptivne eksploatacije i udovolji zahtjevima građana koje zastupaju”, ističe Emina Veljović iz Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH.”

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije