Građanski aktivizam

Protesti u Istočnom Sarajevu, zbog ignorisanja građanskih zahtjeva i kršenja propisa od strane gradske vlasti: Za Kasindolsku rijeku bez mini hidroelektrana!

Gradska vlast nije odgovorila na građansku inicijativu neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci“ iako je za to prošao propisani rok.

Danas, 15.07., u Istočnom Sarajevu održano je mirno protestno okupljanje građana ovog grada i predstavnika akivističkih grupa iz drugih dijelova BiH, koji su ih došli podržati u njihovim zahtjevima.

A zahtjevi su jasni. Kao prvo, od vlasti ovog grada se zahtjeva da poštuje vlastite propise i da odgovori na građansku inicijativu koja im je predata 4. juna, a koju je potpisalo preko 2000 građana Istočnog Sarajeva. A kao drugo, mnogo značajnije, da postupi po zahtjevima iz te inicijative i zaustavi izgradnju mHE Samar i mHE Slapi na Kasindolskoj rijeci i pokrene procedure o zaštiti Kasindolske rijeke u skladu sa Prostornim planom RS do 2025. i da obezbjedi zakonito poslovanja mHE Podivič, te, brisanje iz prostornog plana Republike Srpske mini hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci.

„Čekali smo 11 dana nadajući se da će oni da konačno uzmu u razmatranje građansku inicijativu, no kako nisu i kako ni od koga nismo dobili naznake da će u narednom periodu uzeti u razmatranje i usvajanje ova građanska inicijativa mi smo odlučili da izađemo na ulicu i mirnim okupljanjem iskažemo naše nezadovoljstvo i da im poručimo da mi nećemo stati i odustati. Ovo je prvi put da izlazimo na ulice, ali ne i zadnji, ukoliko nastave da ignorišu naše zahtjev“, rekla je Sara Tuševljak, članica neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci“.

Među pedesetak građana, okupljenih danas u ulici Stefana Nemanje, u Istočnom Sarajevu, bilo je različitih motiva za borbu za ovu rijeku. Pa i onih kojima je ona, bukvalno spasila život.

„Nikad nisam prestao da idem na Kasindolsku rijeku. I kad niko gore nije išao. Prognozirali su mi 6 mjeseci zivota nakon jedne teške operacije. Kasindolska rijeka i ribolov su me spasili. Počeo sam sa 15 minuta ribolova i svaki dan sam povećavao broj minuta. Sada svaki slobodan trenutak koristim da budem u toj oazi. E, zato se borim.“, izjavio je Milanko Tuševljak, vlasnik imanja u blizi Kasindolske rijeke.

Dragan Daničić Učo, predsjednik ribolovnog društva Željeznica je, s druge strane, imao komentar koji je na tragu ključnog pitanja: Ima li iko pravo oduzimati prirodna bogatstva onima koji ih još nisu vidjeli i u njima uživali, generacijama koje tek dolaze? Istakao je da već 20 godina organizuje škole ribolova i postavlja pitanje gdje će sada odvesti tu djecu, kada su uništili rijeku Željeznicu, a od Kasindolske će napraviti kanalizacionu cijev, ta će sva voda teći kroz tu cijev i ostaće samo kamenčići da pokažu da je tu nekad bila rijeka. „Hoće li djeca išta od toga dobiti? Njihovi roditelji?“, pita, i zaključuje da samo jedna mala skupina ima profit od toga.

No, ne samo da je izgradnja mini hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci – a i inače – u sukobu sa interesom zajednice, nego je, prema aktivistima grupe „Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci“, i u sukobu sa zakonom. I sve što se dešava, zapravo, je moguće samo zahvaljujući podršci investitoru „pravih ljudi na pravom mjestu“.

Jer ljudi, mada nemaju konkretne dokaze, zaključuju na nivou zdravog razuma, pa kažu: Zašto bi neko, pogotovo onaj ko je izabran voljom građana, umjesto u interesu građana i zajednice, radio u interesu bogatog pojedinca, omogućavajući mu da se još više obogati, bez obzira ne sve posljedice po prirodu i društvo, ako nije korumpiran?

Građani pokazuju umor od toga da im vlast koju su oni birali ne pruža nikakvu zaštitu. Ali, srećom, nisu toliko umorni da bi prestali da se i dalje bore, protiv nezakonitosti i neregularnosti svuda oko njih, i da odustanu od svojih ciljeva. Vidimo to na raznim mjestima u BiH. Pa i u slučaju Kasindolske rijeke.

Srećom, „svi nisu isti“, pa i unutar institucija postoje oni koji podržavaju građane u njihovoj borbi.

Goran Šehovac odbornik u Skupštini Grada Istočno Sarajevo ispred stranke SDS u telefonskom razgovoru nam je rekao da je on apsolutno protiv izgradnje mHE jer su to projekti koji donose profit samo pojedincima, a štete prirodi, a mi smo zemlja koja ima prelijepe rijele i planine i moramo ih čuvati. On kao odbornik nije upoznat da je građanska inicijativa upućena Gradu jer oni na Skupštini još uvijek nisu o tome raspravljali.

Na kraju mirnog okupljanja, aktivisti nisu zaboravili da ponove da će tražiti odgovornost za sva kršenja zakona te da naglase da i dalje očekuju da vlast i institucije pod njenom kontrolom, počnu raditi svoj posao i štititi interese građana. Što znači, između ostalog, i da konačno zaustave izgradnju mini hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije