Građanski aktivizam

Protestna šetnja u Mostaru, zbog nastavka ignorisanja problema deponije Uborak, od strane lokalne vlasti

„Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" poziva vlasti Grada Mostara da poduzmu konkretne korake u rješavanju problema deponije Uborak. Današnja protestna šetnja je kolektivna molba za bolje sutra, gdje je dobrobit svih stanovnika na prvom mjestu.“, navodi se u saopštenju za javnost građanske inicijative „Jer nas se tiče“, objavljenom nakon današnje protestne šetnje, a koje prenosimo u cjelosti.

Građanska inicijativa „Jer nas se tiče“, zajedno sa ostalim zabrinutim građanima Vrapčića, Mostara i okolnih mjesta danas je organizovala protestnu šetnju pod sloganom „Koracima za Sutra bez otpada“ kako bi skrenula pažnju na gorući problem deponije Uborak.

Aktivisti su ponovili svoja četiri ključna zahtjeva upućena vlastima Grada Mostara, a to su: zatvaranje deponije Uborak koja ugrožava okoliš i zdravlje građana; obavezna sveobuhvatna sanacija deponije Uborak s ciljem ublažavanja negativnih posljedica po okoliš i lokalnu zajednicu; određivanje nove lokacije koja je u skladu sa savremenim ekološkim standardima. Udovoljavanje ovim zahtjevima bi značilo konačno opredjeljenje Grada Mostara ka zaštiti njegovih građana i građanki i prestanak ugnjetavanja aktivista Inicijative i gušenja njihove borbe.

Mi koji živimo u neposrednoj blizini deponije Uborak svjedoci smo njenog štetnog djelovanja na naš okoliš, zdravlje i ukupni kvalitet života. Mi dižemo glas protiv dugogodišnjeg ignorisanja gorućeg problema Grada Mostara i smatramo da građani Mostara zaslužuju bolje. – izjavio je Edhem Čustović, predstavnik Inicijative.

Protestnu šetnju obilježilo je sudjelovanje građana i građanki različite starosne dobi što je odraz opće zabrinutosti i potrebe rješavanja problema deponije Uborak. Sudionici su nosili transparente, plakate i uzvikivali slogane koji su naglašavali važnost poduzimanja konkretnih koraka za hitno rješenje problema.

Danas su se građani ujedini kroz simboličan slogan „Koraci za Sutra bez otpada“ i ova današnja protestna šetnja služi kao dirljiv podsjetnik da su građani spremni preuzeti stvari u svoje ruke kada je u pitanju zaštita okoliša i osiguranje bolje budućnosti za generacije koje dolaze. – poručili su iz Inicijative „Jer nas se tiče“.

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” poziva vlasti Grada Mostara da poduzmu konkretne korake u rješavanju problema deponije Uborak. Današnja protestna šetnja je kolektivna molba za bolje sutra, gdje je dobrobit svih stanovnika na prvom mjestu.

Podsjećamo, aktivisti građanske inicijative „Jer nas se tiče“ su krajem jula 2023. godine podigli krivične prijave protiv direktora JP „Deponija“ d.o.o. g. Mirhada Grebovića, gradonačelnika Grada Mostara g. Marija Kordića, predsjednika Gradskog vijeća Mostara g. Salema Marića i ostalih lica odgovornih zbog izbijanja požara koji se nedavno dogodio na deponiji Uborak zbog odlaganja otpada na plohu koja je zatvorena i koja je trebala biti sanirana, a što je i jedan od glavnih razloga organizovanja današnje protestne šetnje.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije