Građanski aktivizam

Šamar građanima koji već preko 20 godina žive pod prijetnjom od radioaktivnog otpada

"Radioaktivni otpad neće i ne smije na Trgovsku goru, a sama namjera da se ovakvi otpadi smještaju nadomak rijeke Une u granični pojas sa BiH se slobodno može okarakterisati kao neprijateljski čin", rekao je Mario Crnković iz Green Team-a iz Novog Grada.

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško danas je objavio da je službeno otvoren Info centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru.

“Cilj ovog centra je prije svega pružanje cjelovitih informacija različitim dobnim skupinama na pristupačan i razumljiv način, te uključivanje javnosti u tijek projekta Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Info centar biti će otvoren za posjetitelje od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 15 sati, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane. Posjetite nas, te uz pomoć virtualne stvarnosti doživite i saznajte sve o radioaktivnosti i kako se zbrinjava radioaktivan otpad”; stoji u objavi.

Državni sekretar Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Ivo Milatić otvorio je danas u Dvoru Info centar o radioaktivnom otpadu, opštini na čijoj teritoriji je planirano skladištenje radioaktivnog otpada. Milatić je rekao da je zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško strateški projekat Republike Hrvatske čija će realizacija podstaći i druge razvojne programe.

“Mi smo uvjereni da sve što se kani uraditi, da se može dogoditi isključivo ako nema ugroženosti. Ako bi se dokazalo suprotno, onda tog projekta ne bi ni bilo”, rekao je on.

Mario Crnković iz Green Team-a iz Novog Grada rekao je da je otvaranje ovog “Info centra” ništa drugo nego šamar građanima koji već preko 20 godina žive pod prijetnjom od radioaktivnog otpada.

“Preko 20 godina se građani sa obe strane rijeke Une protive tom naumu, a želja za lomljenjem građanskog otpora očigledno ne popušta sa decenijama. Mogu oni slobodno da popakuju sve propagandne materijale koje su donijeli u Dvor i nose ih u centar Zagreba, pa neka elitu sa Markovog trga informišu kako im je radioaktivni otpad razvojna prilika. Radioaktivni otpad neće i ne smije na Trgovsku goru, a sama namjera da se ovakvi otpadi smještaju nadomak rijeke Une u granični pojas sa BiH se slobodno može okarakterisati kao neprijateljski čin”, rekao je za BUKU Crnković.

Dodaje da se nada da neće biti incidentnih situacija u narednom periodu, te da će Krajina ostati dostojanstvena i istrajna u borbi za pravdu.

“Obzirom da BH diplomatija ne uspjeva riješiti problem, Bosna i Hercegovina hitno mora pokrenuti pravne mehanizme odbrane interesa građana. Mi kao građani ćemo se svakako organizovati sa građanskim tužbama, ali država mora da uradi svoj dio posla. Radioaktivni otpad nije priča od danas do sutra, riječ je o prijetnji za generacije koje još uvjek nisu ni rođene, a ukoliko se ne budemo branili kako treba – buduće generacije i rijeka Una bi mogli nositi pečate našeg poraza”, ističe Crnković.

Otvaranju Info centra danas nisu prisustvovali predstavnici opštine Dvor.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško kao i postojeći institucionalni otpad skladišti a potom odlaže na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije