Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Protest Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta zakazan za 11. septembar u Beogradu

Ekološki protest “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta” biće organizovan 11. septembra u Beogradu, saopštile su ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka.

Ekološki ustanak počinje u selu Nedeljice, koje bi trebalo da nestane zbog izgradnje rudnika jadarita kompanije Rio Tinto. Potom će uslediti skupovi širom Srbije i završni protest 11. septembra u 14 sati u Pionirskom parku, ispred Andrićevog venca, gde je sedište predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ekološki ustanak je proglašen na protestu 10. aprila u Beogradu.

“Jedan jedini zahtev imamo, a to je: Rio Tinto mrš iz Srbije!”, izjavio je Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od osnivača pokreta Odbranimo reke Stare planine.

On je pozvao sve da se spreme, da bismo sprečili ovo što se dešava.

“Blokiraćemo mostove po Beogradu, čekaćemo ih svuda, ono što smo obećali da uradimo, to ćemo i uraditi”, dodao je Jovanović.

U saopštenju Ekološkog ustanka navodi se u odbranu zdravlja ljudi, zdrave životne sredine i prava na život na svojoj zemlji nema i neće biti kompromisa, zato ustaju i struka i motika. “Narod protiv Rio Tinta jer smo i protiv trovanja, gušenja, žeđi, zagađenja, izrabljivanja, raseljavanja stanovništva, MHE, kolonizovanja Srbije, toksične vlasti, mafije, nejednakosti…. građani će sami nastaviti niz”, navodi se u saopštenju.

Ekološki ustanak zove sve koji brane svoje ugrožene krajeve na zajednički ustanak

Ekološki ustanak zove sve ekološke i stručne organizacije i hrabre pojedince, koji brane svoje ugrožene krajeve širom Srbije, na zajednički ustanak u odbranu sopstvene budućnosti.

“Na delu je ultimativna veleizdaja. U toku je sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji. Ljudi i prirodna bogatstva su postali plen profitera i korumpirane vlasti. Zato pozivamo sve građane da stanu u odbranu naše vode, našeg vazduha, naše zemlje i na kraju, samog života, nas i generacija koje dolaze. Ustanimo svi”, piše u saopštenju Ekološkog ustanka.

Pogledaj više

Građani u akciji