Regija i svijet

Srbija – Skandal: Napravili VIP covid odjel na kojem se liječe odabrani i oni s dobrim vezama

Aktuelnu upravu KCV prate brojne afere, najvećim dijelom oko netransparentnih i upitnih javnih nabavki.

Podobni političari, crkveni zvaničnici i svi oni koji imaju “štelu” bili su liječeni na “tajnom” odjeljenju na Klinici za infektivne bolesti u sklopu Kliničkog centra Vojvodina, saznaje Nova.rs.

Dok se covid pacijenti s teritorije Novog Sada od septembra mjeseca sve vrijeme liječe u novoj covid bolnici na Mišeluku, u sklopu Kliničkog centra Vojvodine funkcionisalo je “tajno” odjeljenje za VIP kovid pacijente. Prema saznanjima Nova.rs, ono se nalazi u Klinici za infektivne bolesti u sklopu KCV, a na njemu su liječeni odabrani pacijenti, podobni političari, crkveni zvaničnici i ljudi s “dobrim vezama”.

Navodno, ovo odjeljenje je funkcionisalo pod ovlaštenjem načelnice Infektivne klinike dr. Vesne Turkulov, koju uprava KCV sada optužuje da je na svoju ruku liječila covid pacijente mimo bolnice na Mišeluku.

“Držala je tajno covid odjeljenje na Infektivnoj za “svoje potrebe”. Ukoliko bi se pacijentima pogoršalo stanje, slala ih je na Bežanijsku kosu i Batajnicu, a ne na Mišeluk. Stvar je otkrivena kad je jedan od specijalizanata, nakon intubacije pacijenta, “greškom” pozvao bolnicu na Mišeluku da se raspita oko transporta pacijenta, o čemu u covid bolnici nisu ništa znali”, kaže izvor Nova.rs, napominjući da je tad počelo da se odmotava klupko.

Navodno se tek tad ispostavilo da je na Infektivnoj klinici sve vrijeme zadržano jedno “tajno” odjeljenje za liječenje od covida, uprkos tome što je po otvaranju Mišeluka sam KCV izašao iz covid režima, a svi pacijenti prebačeni u covid bolnicu van grada.

Međutim, iza afere o VIP covid odjeljenju stoji zapravo obračun unutar dvije struje SNS-a, koji ozbiljno ugrožava ostanak postojeće uprave KCV na čelu najveće vojvođanske bolnice. Sagovornik Nova.rs iz KCV ističe da je afera mnogo dublja, a da su motivi, naravno, politički.

Aktuelnu upravu KCV prate brojne afere, najvećim dijelom oko netransparentnih i upitnih javnih nabavki. Nova.rs je i ovom prilikom poslala pitanja KCV vezana za postojanje VIP covid odjeljenja, na koji nije odgovoreno. Također, odgovor nisu dobili ni od dr. Vesne Turkulov.

Nova.rs je u više navrata pisala o stanju u Kliničkom centru Vojvodine od početka pandemije u Srbiji. Najprije, koplja su se lomila oko nabavki zaštitne opreme za ljekare i medicinsko osoblje, koje nije bilo dovoljno. Također, nedavno otvorena rekonstruisana Klinika za interne bolesti Kliničkog centra Vojvodine opremljena je novim kancelarijskim stolicama, ormarima, foteljama na razvlačenje i ugaonim garniturama u vrijednosti od skoro million eura, za koje se ne zna ni ko ih je kupio, ni ko ih je platio. O njihovoj “kupovini” ne postoji nijedan zvaničan trag u javnim nabavkama, a novosadski KCV odbija da objasni građanima odakle im skoro milion eura “viška”.

Nakon ovog teksta, pismom direktorki se oglasila i Stranka slobode i pravde:

“Pošto smo iz vašeg sinoćnjeg demantija na naše navedene sumnje da ste ojadili budžet građana i pacijenata i njihovim novcem astronomski preplatili renoviranje i opremanje Klinike – zaključili da ste agilni i da vam je u interesu istina – budite ljubazni i pokažite građanima i javnosti Odluke o dodjeli svih tih ugovora o renoviranju i opremanju. Sigurni smo da se ne plašite da transparentno pokažete kako još transparentnije upravljate novcem građana” navodi se u saopštenju Stranka slobode i pravde (SSP), pozivajući upravnicu KCV dr. Editu Stokić da “postupi kao ljekar i humanista, a ne kao kriminalac”, navodi se u, između ostalog, u pismu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije