Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Sud nastavio sa oslobađanjem aktivista, pala još jedna prijava policije u Banjaluci

Policijska uprava Banjaluka, do sada, je aktivistima “Pravde za Davida” izdala 160 prekršajnih prijava zbog navodnog kršenja Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnom redu i miru. Sve prekršajne prijave, do sada, su pale na Osnovnom sudu u Banjaluci kao neosnovane.

Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je odgovornosti Sašu Graorca kojem su banjalučki policajci napisali prekršajnu prijavu zbog navodnog kršenja Zakona o javnom redu i miru 12. maja prošle godine. Graorac je prijavu dobio jer je odbio da se, nakon upozorenja policajca, udalji sa javne površine na kojoj je stajao sa još nekoliko građana.

Graorac je tražio sudsko odlučivanju a usmeni pretres održan je 4. juna ove godine. Na pretresu je bio prisutan i policajac koji je napisao prekršajnu prijavu. Građani su se u maju prošle godine okupljali na šetalištu kod Hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke gdje su sjedili na javnim klupama.

Sud je utvrdio da činjenični opis prekršaja u prekršajnom nalogu ne predstavlja prekršaj iz člana 22 Zakona o javnom redu i miru jer u radnjama okrivljenog nisu sadržana obilježja prekršaja koja su navedena u prijavi.

Policijska uprava Banjaluka, do sada, je aktivistima “Pravde za Davida” izdala 160 prekršajnih prijava zbog navodnog kršenja Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnom redu i miru. Sve prekršajne prijave, do sada, su pale na Osnovnom sudu u Banjaluci kao neosnovane. Troškove svih suđenja plaćaju građani Republike Srpske a do sada niko od odgovornih nije kažnjen za masovno izdavanje neosnovanih prekršajnih prijava.

Građani koji se, od marta 2018. godine, okupljaju u Banjaluci svakodnevno traže odgovor na pitanje ko je ubio Davida Dragičevića. Na to pitanje odgovora još nema a istragu o ubistvu, nedavno je, od banjalučkog Okružnog tužilaštva preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Pogledaj više