Trebamo da znamo - Inicijativa za zakonito trošenja sredstava za održavanje zgrada u Vitezu

Usvojen program rada JSP „Vitez stan“ ali građani upozoravaju da u ovogodišnjem budžetu nisu predviđena sredstva za ozbiljnije popravke na zgradama i na odgovornost vlasti zbog neorganizovanosti stanara

„Najveću odgovornost za ovakvo stanje snosi općinska uprava Viteza, zbog čega je ovakvo stanje na terenu. Trebalo je puno više pažnje posvetiti stanarima, uključiti mjesne zajednice, medije, kako bi točne i provjerene informacije doprle do što više stanara.“

Na danas, 29.04., održanoj 3. sjednici Općinskog vijeća Vitez u aktuelnom mandatu, Vijeće je dalo saglasnost na Program rada Javnog stambenog poduzeća „Vitez stan“ za 2021. godinu, uz zaključak da u roku od mjesec dana nadležna općinska Služba i direktor JSP „Vitez stan“ urade analizu trenutnog stanja u ovoj oblasti, i da fokus aktivnosti usmjere ka cilju da što više etažnih vlasnika odabere svog predstavnika koji bi zastupao interese stanara.

U ovom trenutku broj predstavnika etažnih vlasnika u Vitezu je zanemarljiv, pošto je, kako kaže direktor JSP „Vitez stan“ Dragan Marin, samo desetak legalno izabranih. A ta činjenica predstavlja veliki problem kod provođenja procesa održavanja zgrada, jer komunikacija i sve aktivnosti koje se trebaju provoditi vode se sa predstavnicima zgrada, a ne pojedinačno sa svakim od etažnih vlasnika.

U usvojenom programu rada, navedene su planirane aktivnosti upravitelja, u smislu redovnog održavanja, vanrednog održavanja i poslova upravljanja zgradama, u skladu sa Zakonom. Jasno je navedeno koje se aktivnosti provode iz mjesečnih naknada – čišćenje stubišta, dimnjaka, deratizacija, te popravke po potrebi: dijelova krovova, dimnjaka, vodovodnih instalacija idr. Za sve druge radove, odnosno vanredno održavanje i aktivnosti upravitelj treba dobiti saglasnost i podršku etažnih vlasnika uz dodatno finansiranje od strane vlasnika stanova, ali i moguća sredstva iz budžeta, što zahtijeva da se stanari maksimalno moraju uključiti preko svojih predstavnika.

„U Budžetu općine Vitez za 2021. godinu nisu planirana sredstva za velike radove, te se ne očekuju značajniji radovi na krovovima ili fasadama, bez većeg učešća stanara u finansiranju tih radova. Prioritet će biti završetak radova na zgradama etažnih vlasnika koji su prikupili sredstva i kojima je općina odobrila određena sredstva u prošloj godini“, istakao je direktor Marin.

Čini se da će za sve ostale radove, stanari morati izvršiti veliki pritisak na novoizabrano rukovodstvo općine, kako bi se pronašla sredstva za nove radove, ali i da bez dodatnih sredstava etažnih vlasnika ne može biti velikih radova.

Dragan Marin je dao podršku neformalnoj grupi građana „Trebamo da znamo“, koji se zalažu za transparentnost i zakonitost u trošenju sredstava građana namijenjenih za popravke na zgradama u Vitezu, veće izdvajanja iz budžeta i uspostavu kriterija za dodjelu budžetskih sredstava za ozbiljnije popravke. I predložio da se, nakon donošenja Zaključka sa sjednice Općinskog vijeća, što prije održi okrugli stol ili sastanak na kojem bi se otvoreno i argumentirano  raspravilo o dosadašnjoj praksi, problemima ali i donijeli konkretni zaključci sa rokovima za svakoga u lancu odgovornosti upravljanja zgradama.

Iz Grupe, konstatuju da je cijeli proces organizovanja upravljanja zgradama od početka (2016. g) protekao netransparentno.

„Građani nisu bili dovoljno ili nikako informirani na koji način je određen prinudni upravitelj, koje su obveze građana i upravitelja, tako da ne čudi da je samo desetak zgrada izabralo svog predstavnika.“, kaže Željka Brkić, iz neformalne grupe građana „Treba da znamo“.

Ona odbija pokušaje vlasti da svu odgovornost prebace na građane. Ne negira i odgovornost građana, ali upozorava:

„Najveću odgovornost za ovakvo stanje snosi općinska uprava Viteza, zbog čega je ovakvo stanje na terenu. Trebalo je puno više pažnje posvetiti stanarima, uključiti mjesne zajednice, medije, kako bi točne i provjerene informacije doprle do što više stanara. To je izostalo i još uvijek ovo je tabu tema u Vitezu.“

U Grupi su svjesni da se od građana, da bi pokrenuli velike radove na svojim zgradama, očekuje da moraju prikupiti značajnija sredstva, ali su svjesni i ekonomske situacije, odnosno lošeg socio-ekonomskog položaja većina građana. Osim toga upozoravaju i na nedostatak preciznih kriterija u ovom kontekstu:

„Dosadašnja praksa je da općina izdvoji dio sredstava, ali ne postoje kriteriji za dodjelu, nego po procjeni u odnosu koliko su građani prikupili sredstava sami i imaju li dovoljno na svom računu“, istakla je Željka Brkić, rezignirano dodavši, na kraju:

„Ove godine općina nije planirala sredstva za tu namjenu, bar se ne vidi u usvojenom Proračunu za 2021., tako da nas očekuju još teža vremena“.

Pogledaj više

Partneri u borbi protiv korupcije