Građanski aktivizam

Vrijeđanje zdravog razuma, uslovima iz konkursa za zapošljavanje – Slučaj “JP Putevi Brčko”

Iz Udruženja građana “Demos”, nakon prošlogodišnjeg fokusiranja na problem zapošljavanja po ugovoru o djelu, najavljuju nastavak borbe protiv korupcije u zapošljavanju.

Zloupotrebe prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima i državnim službama, namješteni konkursi, nepotizam, korupcija i zapošljavanje po stranačkim direktivama, odavno su pravilo a ne izuzeci u bosanskohercegovačkoj stvarnosti.

U moru raznih primjera sumnjivih konkursa, koji zaslužuju da budu pod posebnom lupom, na jedan su ovih dana ukazali iz Udruženje građana “Demos” Brčko.

U konkursu raspisanom od strane Javnog preduzeća “Putevi Brčko” uočili su, kako kažu, “nelogičnosti koje, najblaže rečeno, vrijeđaju zdrav razum”.

“Za poziciju “Stručni saradnik za javne nabavke i tehničku dokumentaciju” u dijelu koji se odnosi na minimalne tehničke uslove, jasno se vidi da poziciju može da popuni osoba sa SSS/VŠS/VSS tehničkog ili društvenog smijera (??!!) bez radnog iskustva(!!!), navode iz “Demosa”, zaključujući:

“Dakle, imali bismo stručnog saradnika (od ekonomiste, elektrotehničara, geometra,…, dipl. pravnika, profesora geografije, istorije, fizičkog vaspitanja,…, učitelja, sociologa, filozofa, novinara,…) bez prethodnog radnog iskustva!”.

Crnohumornu dimenziju, koja naglašava ono pomenuto vrijeđanje zdravog razuma, upotpunjava podatak da se na navedenom konkursu traži i “radnik na kontroli i naplati parkinga na terenu”  za koga je obavezna – godina iskustva. Pa su iz “Demosa” javno postavili pitanje:

“Da li je normalno da se za stručnjaka ne traži propisano zanimanje u skladu sa opisom posla i obavezno radno iskustvo, dok je za radnike na naplati parkinga iskustvo obavezno?”

Iako je “Demosovo” pitanje, naravno, retoričko, ipak ćemo odgovoriti na njega: Kako za koga. Za ovdašnje političare i njihove poslušnike uredno raspoređene po “foteljama” javnih preduzeća i službi, koji su odavno izgubili kontakt sa stvarnošću i žive u svom svijetu, premreženom kriminalom i korupcijom, očigledno jeste normalno. Uostalom, kad na najviše funkcije u državi postavljaju nestručne, nesposobne i kriminogene tipove, vodeći se ličnim i stranačkim interesima, a ignorišući posljedice koje će ta postavljenja imati na građane i državu, onda je sve drugo, iz te perspektive “normalno”.

Mada nije, ne može i ne smije biti.

Zato iz “Demosa”, nakon prošlogodišnjeg fokusiranja na problem zapošljavanja po ugovoru, najavljuju nastavak borbe protiv korupcije u zapošljavanju. A građane pozivaju:

“Ako i vi znate ovakve ili slične slučajeve i ako imate argumentaciju, budite slobodni da nam se javite i time pomognete u realizaciji borbe protiv korupcije u zapošljavanju koju nastavljamo i u 2023. godini.”

Građani u akciji