Građanski aktivizam

Za Kotorsko bez Heksana! – da li se nazire rješenje problema?

Sutra su svoj dolazak u Kotorsko kod Doboja najavili predstavnici banke založnika prava nad imovinom propale fabrike suncokretovog ulja ''BIOIL'', u kojoj su, iznenadnim povlačenjem investitora prije više od dvije godine, ostale uskladištene opasne hemikalije korištene u procesu proizvodnje.

Prema informacijama do kojih su došli u neformalnoj grupi građana „Za Kotorsko bez Heksana“, okupljenoj oko inicijative za hitno izmještanje svojevrsne ekološke bombe iz ovog naselja 16 kilometara udaljenog od Doboja, prije desetak dana su u Kotorsko dolazili predstavnici licenciranih preduzeća za upravljanje i izmještanje opasnog otpada, da se upoznaju sa problemom, odnosno poslom koji bi trebali obaviti.

Sutra dolaze ponovo, da se “na licu mjesta” sretnu sa predstavnicima Banke i dogovore o uklanjanju opasnih materija iz napuštene fabrike i Kotorskog.

Inače, cijela priča o “BIOILU” počela je kada je dio nekadašnje fabrika namještaja „Krivaje“ iz Zavidovića „Enterijer“ u Kotorskom, najprije iznajmljen a onda prodan turskoj grupaciji ILLA, koja je tu 2015. godine započela izgradnja fabrike, koja je puštena u probni rad krajem 2016. godine i radila do 2018. godine kada su se investitori bez najave povukli i otišli iz BiH, ostavivši iza sebe i hemikalije korišćene u procesu proizvodnje ulja.

Građani smatraju da ostavljenih oko 30 tona ugljivodonika heksana nije adekvatno zaštićeno, boje se prisustva opasne zapaljive materije u ogromnim količinama, te da bi eventualnim curenjem heksana ili eksplozijom posljedice po živote mještana bile nesagledive.

Dvije godine traje njihova uzaludna borba sa birokratijom. Od vlasti u Republici Srpskoj zahtijevaju da se izmjeste opasne hemikalije iz naseljenog mjesta. A podnošenjem krivičnih prijava, kažu, tražiće odgovornost za to što su svo ovo vrijeme građani ove, ali i susjednih mjesnih zajednica izloženi opasnosti po živote i materijalna borba.

Od Inspektorata Republike Srpske, na upite šta je do sada preduzeto na rješavanju ovog pitanja, dobili su odgovor da je inspekcija izdala nalog za uklanjanje opasnih materija iz kruga fabrike, ali ga nisu imali kome uručiti, jer su investitori “BIOILA” napustili Kotorsko i BiH. Kažu da su u sa bankom založnikom prava nad imovinom fabrike, zbog datih kredita, dogovorili da ona obezbijedi izmještanje. Davani su i rokovi za taj posao, ali oni nisu ispoštovani, od strane za to angažovane firme. Tvrdnje Inspektorata su da se  banka obavezala da će, nakon raskidanja ugovora o izmještanju sa “BAF Energy” pronaći drugog izvođača posla, te da čini korake u tom pravcu da se to realizuje što je prije moguće.

Neformalna grupa građana „Za Kotorsko bez Heksana“, se nada da je sutrašnji dolazak predstavnika Banke i firmi zainteresovanih za posao izmještanja opasnih materija, pokazatelj da će problem na koji već predugo ukazuju i s njim žive, strahujući od mogućih posljedica, biti uskoro riješen.

 

 

 

 

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije