Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

3000 građana potpisalo peticiju – Zatvorite konačno taj Uborak!

Udruženje građana ''Jer nas se tiče'', ostaje posvećeno borbi za zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak, optužujući vlast za nepravilno upravljanje otpadom, nerad i kriminal.

Danas je u Mostaru Udruženje građana “Jer nas se tiče” održalo posljednju uličnu akciju povodom prikupljanja potpisa za peticiju kojom se zahtjeva konačno zatvaranje ilegalne deponije Uborak i otvaranje deponije na novoj lokaciji.

U posljednjih godinu dana, uz ostale aktivnosti Udruženja – proteste, blokade, razgovore s nadležnim, javna obraćanja u različitim formama – u nekoliko navrata prikupljani su i potpisi za peticiju, kako u uličnim akcijama tako i online putem.

S današnjim danom, prikupljeno je oko 3000 potpisa, koje će, nakon obrade, Udruženje poslati na adrese institucija na različitim nivoima vlasti, sa jasnim zahtjevom da deponija Uborak bude konačno zatvorena.

Udruženje građana “Jer nas se tiče”, ostaje, naime, posvećeno borbi za zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak. Optužuju vlast za nepravilno upravljanje otpadom, nerad i kriminal. Tvrde, između ostalog, da je na deponiju Uborak odlagan, osim komunalnog, i animalni, te medicinski otpad.

A, podsjetimo, i da je lokalna vlast, svojevremeno, zloupotrijebila svoje ovlasti, šaljući policiju na građane, koji su – sprječavali nelegalnu djelatnost. Tj. rad deponije kojoj je istekla okolinska dozvola. I pokušavala vlastitu odgovornost, ako ne i kriminalnu djelatnost, sakriti iza huškanja građana Mostara na Udruženje i one koji su se usudili protestvovati zbog uništavanja vlastitih im života.

Udruženje građana “Jer nas se tiče” ima više nego dovoljno argumenata za pokretanje krivičnih prijava, na čemu i rade, no o svemu će, prema našim informacijama, javnost upoznati na press konferenciji koja će biti održana naredne sedmice u Mostaru.
.
Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije