Regija i svijet

Biden: Borba protiv korupcije ključni bezbjednosni interes SAD

''Sjedinjene Države će predvoditi svojim primjerom, u partnerstvu sa saveznicima, civilnim društvom i privatnim sektorom, u borbi protiv pošasti korupcije. Međutim, to je misija cijelog svijeta. I svi moramo da podržimo hrabre građane širom svijeta koji zahtijevaju poštenu i transparentnu upravu''

Administracija predsjednika Joe Bidena formalno je označila borbu protiv korupcije kao jedan od centralnih nacionalnih bezbjednosnih interesa. Biden je u četvrtak izdao prvi memorandum o nacionalnoj bezbjednosti, u kojem je iznio svoj plan za borbu protiv korupcije.

“Korupcija prijeti nacionalnoj bezbjednosti Sjedinjenih Država, ekonomskoj jednakosti, globalnoj borbi protiv siromaštva i razvojnim naporima, i samoj demokratiji. Efikasnim spriječavanjem i borbom protiv korupcije i isticanjem prednosti transprentne i odgovorne uprave, možemo da obezbjedimo ključnu prednost za SAD i druge demokratije”, poručio je Biden.

Memorandum je važan zato što predstavlja zvaničnu poruku predsjednika da “očekuje od svih relevantnih vladinih službi i agencija da pojačaju borbu protiv korupcije na veoma specifične načine”, rekao je u četvrtak neimenovani visoki zvaničnik administracije na brifingu za novinare.

U dokumentu se, dijelom, traži suzbijanje svih oblika nelegalnog finansiranja u zemlji i u međunarodnim finansijskim sistemima. Od američkih kompanija se traži da registruju stvarne vlasnike kod Sekretarijata za finansije i da smanje tajnost finansijskih “offshore” transakcija.

Cilj registracije stvarnog vlasništva je da se u suštini zabrani skrivanje nelegalne imovine iza anonimnih “offshore” kompanija.

“To je ogroman poduhvat. Proteklih godina smo vidjeli nekoliko primjera prebacivanja profita od korupcije preko ‘offshore’ kompanija koji bi zatim završio u velikim gradskim područjima u SAD. Zbog toga ćemo preduzeti dodatne korake da spriječimo da se to dogodi u budućnosti”, rekao je zvaničnik administracije.

Odgovarati za svoja djela

Predsjednik je zatražio da se osigura da “korumpirani pojedinci, transnacionalne kriminalne organizacije i njihovi posrednici” odgovaraju za svoja djela, uključujući i krivično.

U borbu protiv korupcije biće uključena i Kancelarija direktora nacionalnih obavještajnih službi i Centralna obaveštajna agencija (CIA), koje će upotrijebiti “sva raspoloživa sredstva da osiguraju da se identifikuje korupcija i preduzmu odgovarajuće mjere”, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

“Sjedinjene Države će predvoditi svojim primjerom, u partnerstvu sa saveznicima, civilnim društvom i privatnim sektorom, u borbi protiv pošasti korupcije. Međutim, to je misija cijelog svijeta. I svi moramo da podržimo hrabre građane širom svijeta koji zahtijevaju poštenu i transparentnu upravu”, naglasio je Biden u saopštenju.

Oznake

Partneri u borbi protiv korupcije