Regija i svijet

Bugarska: Na hiljade Bugara protestuje tražeći povišicu plata, jer je visoka inflacija pogodila ovu najsiromašniju članicu EU

Demonstracije su organizirala dva najveća bugarska sindikata (EPA)
U BiH valjda ni inflacije ni siromaštva nema? (Antikorupcija)

Na hiljade Bugara izašlo je u petak na ulice gradova širom zemlje kako bi tražili povišicu plata koja bi ublažila posljedice visoke inflacije koja je pogodila najsiromašniju članicu Evropske unije, piše AP.

Demonstracije su organizirala dva najveća bugarska sindikata. Demonstranti u Sofiji okupili su se pred zgradom parlamenta, noseći transparente i uzvikujući zahtjeve za višim platama, prenijela je Fena.

Sindikati su predali parlamentu zajedničku deklaraciju koja poziva na brzo usvajanje budžeta za narednu godinu kako bi izbjegli rizik zamrzavanja minimalne plate uprkos visokoj stopi inflacije, osigurali pomoć za velike grupe ljudi suočenih sa siromaštvom zbog visokih cijena energenata uoči dolaska zime i sezone grijanja, i zaštitu radničkih prava.

Prelazna vlada

Marina Jovčeva, doktorica u službi hitne pomoći, pridružila se protestima kako bi tražila povišicu plate.

“Protestujem zbog teškog rada. Ja sam doktorica u hitoj pomoći i želim da budem pristojno plaćena za svoj posao”, kazala je.

Bugarskom trenutno upravlja prelazna vlada s ograničenim ovlastima nakon održavanja četvrtih općih izbora u manje od dvije godine. Izbori su stvorili podijeljeni parlament koji nije formirao solidnu koaliciju koja bi mogla izvući zemlju iz političke blokade.

Građani u akciji