Vijesti

Gradsko vijeće Mostara konačno izbrisalo MHE na Bunskim kanalima iz Prostornog plana grada. A sudbinu kamenoloma u naselju Kuti stavilo u ruku suda.

Gradsko vijeće Mostara obavezalo se da će odmah po završetku sudskog spora u vezi kamenoloma u naselju Kuti, ako bude donesena presuda u korist udruženja građana iz tog naselja, pokrenuti proceduru njegovog brisanja iz Prostornog plana Grada Mostara

Na današnjoj (29.11.) sjednici Gradskog vijeća grada Mostara, nakon žučne rasprave, usvojene su Izmjene i dopune prostornog plana ovog grada.

Brojna ranije postavljana i problematizirana pitanja ostala su bez odgovora. Primjedbe opozicije kretale su se uglavnom u vezi pravnog osnova za donošenje ovog plana.

Najznačajniji efekat današnjeg usvajanja je konačno izbacivanje MHE na Bunskim kanalima iz Prostornog plana. Što eko aktivistima ostavlja kao jedini preostali problem, ugovor o koncesiji, čije raskidanje već duže vrijeme traže od Vlade HNK, odnosno resornog ministarstva.

S druge strane, mještani naselja Kuti i Livač, nakon današnje sjednice, imaju tek djelimični razlog za zadovoljstvo. Amandman HRS-a o brisanju kamenoloma “Kuti Livač” iz Prostornog plana nije prihvaćen. Ali je, nakon ozbiljne polemike, prihvaćen zaključak kojim se Gradsko vijeće Mostara obavezalo da će odmah po završetku sudskog spora u vezi ovog kamenoloma, ako bude donesena presuda u korist udruženja građana iz tog naselja, pokrenuti proceduru njegovog brisanja iz Prostornog plana Grada Mostara.

Odluka o usvajanju Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara donesena je sa 25 glasova Za, 8 Suzdržanih, bez glasova Protiv.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije