"Jer nas se tiče“ - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Udruženje “Jer nas se tiče” odgovorilo na sudsku tužbu prethodne gradske vlasti

''Nećemo dopustiti da rezultate svog nerada, Grad i komunalna preduzeća pripišu građanima koji se bore za zdravlje, čistu okolinu i rijeku Neretvu!”

Udruženje građana “Jer nas se tiče”, na svojoj Facebook stranici objavilo je informaciju da je danas, 26.02., poslalo odgovor na tužbu kojom su Grad Mostar, JP “Deponija”, JP “Komos” i JP “Parkovi” tužili ovo Udruženje zbog navodno nanesene štete, tražeći od njega skoro 700.000 KM.

Podsjećamo, tužba, koja je podnesena još u aprilu 2020., ovom udruženju je, iz Općinskog suda u Mostaru, dostavljena tek 30.01.2021., bez objašnjenja o razlogu tolikog kašnjenja.

Radi se, inače, o klasičnom pokušaju zastrašivanja građana i pravnom nastavku nasilja koje je nad učesnicima protesta na deponiji „Uborak“, po naredbi vlasti, provela specijalna policija, u decembru 2019.

U obrazloženju tužbe, vlast, naravno, izvrće činjenice. Bavi se posljedicama a ne uzrokom. Pa umjesto da prihvati vlastitu odgovornost za činjenicu da je propustila priliku da na vrijeme riješi problem nalaska nove lokacije i izmiještanja deponije na nju, uz zatvaranje „Uborka“ i sanaciju tog terena, te da provede objektivnu istragu sumnji da su preduzeća koja su supotpisnici navedene tužbe, zapravo odgovorna za odlaganje nedozvoljenog, po zdravlje stanovništva opasnog otpada, ona za sve posljedice svog nemara i nerada optužuje – građane koji su samo zahtjevali ono što je, zapravo, dužnost vlasti – funkcionisanje pravne države i zaštitu zdravlja stanovništva.

Iz udruženja “Jer nas se tiče” poručuju:

“Građani Mostara su svjesni da je naš grad, nažalost, prljav i zatrpan smećem i dok ne traje blokada deponije na Uborku. Mi nećemo dopustiti da loše rezultate svog nerada Grad i komunalna preduzeća pripišu građanima koji se bore za zdravlje, čistu okolinu i rijeku Neretvu!”

Ili, kako je navedeno u odgovoru na tužbu:

“Tuženi u cijelosti osporava činjenične navode, pravni osnov, predložene dokaze i postavljeni tužbeni zahtjev tužioca .

Građanima naselja Vrapčići, ali i cijelokupnog grada Mostara godinama su ugrožena osnovna ljudska prava na zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš propisana Ustavom i članom 3. Zakona o zaštiti okoliša FBiH.

Naime, I-tužitelj zajedno sa IV-tužiteljem do danas ne čini ništa po pitanju zatvaranja nelegalne deponije Uborak,  iako su u zakonskoj obavezi „da poduzimaju mjere za očuvanje i zaštitu okoliša“ kao što to i sami navode u uvodnom dijelu tužbe čime, umjesto da postupaju po obavezi i dovedu u red svoj rad insistiraju na korištenju deponije kojoj je istekla okolinska dozvola i koja ne može ishodovati novu zbog niza propusta u radu, oni direktno ugrožavaju zdravlje građana Mostara. Dakle, tužitelji su direktno odgovorni i krivi za nerješavanje dugogodišnjeg problema nelegalne deponije Uborak.”

Ali, kako to u ovakvim zemljama biva, sudi se žrtvama, a ne stvarnim počiniocima nedjela.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije