Neformalna grupa građana "Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju"

Maglajlije u akciji – za Planetu i čistu životnu sredinu, a protiv nelegalnog šljunkarenja i korupcije

Današnja ekološka akcija organizovana je i sa ciljem omasovljenja Grupe: "Smatramo da zajedno i organizovano, možemo postići mnogo".

Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ sunčani je nedeljni dan, 25. aprila, iskoristila za akciju čišćenja obale korita rijeke Bosne i okoliša, pod motom „Čistimo obalu rijeke Bosne i prirodu – čistimo korupciju“.

Na ovaj način su i obilježili protekli Dan planete Zemlje, koji se službeno 22. aprila obilježava u više od 150 država širom svijeta, sa ciljem da nas podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj živimo, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme eko sistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Osim obilježavanja Dana planete i davanja ličnog doprinosa sređivanju obale svoje rijeke, Grupa je imala i dodatne motive za današnju akciju.

„Našom akcijom željeli smo ukazati na naše postojanje i da nadležnima skrenemo pažnju da u oblasti upravljanja vodotokom i na području naše općine postoje nepravilnosti, koje se ogledaju u nekontrolisanoj i nezakonitoj eksploataciji minerala, kao i sumnje na korupciju”, istakla je Zumra Gušo, ispred neformalne grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“.

Da sumnje u korupciju nisu bez osnova, potvrđeno je i zvaničnim informacijama koje je Grupa dobila iz Sarajeva, od Agencije za vodno područje rijeke Save, a koja je, u odgovoru Grupi, naglasila: „Agencija za vodno područje rijeke Save u 2021. godini za područje Općine Maglaj do sada nije imala zahtjeva za vađenje materijala iz vodotoka, pa shodno tome nije sklopila nijedan ugovor o vađenju materijala iz vodotoka rijeke Bosne, niti je izdala vodne saglasnosti za 2021. godinu“.

S druge strane, i pored činjenice koju navodi Agencija za vodno područje rijeke Save, šljunak se i dalje vadi, odnosno građani su ovu djelatnost detektovali i u tekućoj godini, tj. nakon isteka posljednjih važećih ugovora o koncesijama za ovo područje.

Otuda pitanje razloga nereagovanja nadležnih institucija, odnosno tolerisanja nezakonite djelatnosti i bogaćenja pojedinaca na taj način. I otuda sumnje u korupciju, koje postoje u javnosti.

Današnja ekološka akcija organizovana je i sa ciljem omasovljenja Grupe.

“Smatramo da zajedno i organizovano, možemo postići mnogo i da će nadležni takvim djelovanjem i nastupima više uvažavati naše stavove, sugestije i prijedloge, koji će onemogućiti nelegalnu eksploataciju minerela iz korita rijeke Bosne, vodnog i poljoprivrednog zemljišta uz njenu obalu“, kažu iz grupe „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“.

 

Pogledaj više

Partneri u borbi protiv korupcije