Građanski aktivizam

Mreža za izgradnju mira: Osuđujemo napade na Edina Ramulića i organizatore Dana bijelih traka u Prijedoru

"Osuđujemo napade koje organizatori obilježavanja Dana bijelih traka svake godine iznova doživljavaju i pozivamo sve nadležne da ih zaštite od dalje eskalacije ovih napada koji imaju obilježje govora mržnje, a koji, ukoliko se ne sankcionišu na vrijeme, nažalost, mogu biti povod za zločin iz mržnje sa nesagledivim posljedicama. Također, ovom prilikom osuđujemo i prethodne pokušaje ograničavanja okupljanja građana i građanki, mirovnih aktivista i aktivistica koji obilježavaju ovaj datum.", navodi se u saopštenju za javnost Mreže za izgradnju mira, koje prenosimo u cjelosti.

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja više od 240 članica, organizacija i škola iz cijele BiH koja čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u Bosni i Hercegovini, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir izdaje Saopštenje za javnost povodom niza napada na Edina Ramulića, mirovnog aktivistu iz Prijedora i organizatore Dana bijelih traka u Prijedoru. U Prijedoru je u toku rata stradalo 3176 osoba nesrpske nacionalnosti.

Nažalost, svake godine, uoči 31. maja, Dana bijelih traka, kada je stanovnicima nesrpske nacionalnosti u Prijedoru u maju 1992. godine naređeno da na svoje kuće ili stanove izvjese bijele zastave, a pri izlasku iz svojih domova oko ruke stave bijelu traku, svjedoci smo niza omalovažavanja i napada na Edina Ramulića kao i ostale organizatore obilježavanja ovog dana.

Edin Ramulić dobitnik je Mirovne nagrade „Goran Bubalo“ koju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira za 2022. godinu, zajedno sa Seadom Đulićem za dugogodišnji doprinos borbi za ljudska prava. Ramulić je osjetio  sve strahote progona, zatočeništva u logorima i ubistva najbližih članova porodice, a poslije rata se aktivno uključio u izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

Prilikom dodjele Mirovne nagrade, Edin Ramulić je kazao kako je ovo priznanje dokaz da radi pravu stvar.

„Ovo priznanje mi je značajno jer vidim da sam sve vrijeme bio na pravom kursu. Ljudi koji zagovaraju mir, koji zagovaraju ljudska prava ne mogu biti ekstremisti. Ova nagrada je veoma bitna zbog samog Gorana Bubala koji nam je bio davanje koje mi kao društvo možda nismo ni zaslužili. On nam je još uvijek možda i najvažniji svjetionik u Bosni i Hercegovini kako treba biti“, rekao je tada Ramulić.

Osuđujemo napade koje organizatori obilježavanja Dana bijelih traka svake godine iznova doživljavaju i pozivamo sve nadležne da ih zaštite od dalje eskalacije ovih napada koji imaju obilježje govora mržnje, a koji, ukoliko se ne sankcionišu na vrijeme, nažalost, mogu biti povod za zločin iz mržnje sa nesagledivim posljedicama. Također, ovom prilikom osuđujemo i prethodne pokušaje ograničavanja okupljanja građana i građanki, mirovnih aktivista i aktivistica koji obilježavaju ovaj datum.

Naša misija je da gradimo zajedno održivi mir jer je to jedini ispravan put za bosanskohercegovačko društvo. Poštujmo različitosti koje nas obogaćuju, odajmo počast civilnim žrtvama, sprječimo kršenja ljudskih prava, i prihvatimo sudski utvrđene činjenice o ratu 1992-1995. godine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije