Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Na pokušaj zastrašivanja, tužbom zbog blokada, iz „Jer nas se tiče“ odgovorili simboličnom dvosatnom blokadom deponije “Uborak”

„Deponija na Uborku se mora zatvoriti i mi nećemo odustati!“, stav je Udruženja.

Danas, 02.02., u ranim jutarnjim satima, kad kamioni dolaze na deponiju, aktivisti Udruženja „Jer nas se tiče“ održali su protest i simboličnu dvosatnu blokadu deponije „Uborak“ u Mostaru.

„Današnji protest samo je početni odgovor na pristiglu tužbu protiv Udruženja „Jer nas se tiče“, kojom grad Mostar tuži građane i građanke Mostara i traži naplatu odštetu više od 639 hiljada KM“, navode iz Udruženja, akcentirajući da neće odustati od svoje borbe te da će postupiti po zakonu i odgovoriti na tužbu i  iskoristi svaki postojeći pravni lijek kako bi dokazali da građani i građanke nisu krivi za nemar i neodgovaran rad vlasti na riješavanju problema deponije „Uborak“.

„Napominjemo da umjesto rješavanja problema ilegalne deponije Uborak, nadležni kažnjavaju građane koji se bore za zdravlje, provedbu zakona, čistu rijeku Neretvu i čist grad.  Deponija „Uborak“ godinama uništava naše zdravlje, naši najmiliji obolijevaju i umiru, ali nadležnima to nije bilo dovoljno, pa su borbu za zdravlje svih nas pokušali ugasiti policijskom akcijom. Nakon policijske akcije, maltretiranja, kaznenih prijava, na adresu Udruženja stigla je i Tužba. Kažnjavaju se građani koji pokušavaju zaštititi zdravlje svih građana Mostara i cijele doline Neretve, boreći se protiv ILEGALNE deponije koja uništava našu rijeku, okolinu i zdravlje. Ovo mora prestati!“, navode iz udrženja „Jer nas se tiče“, u ovim povodom objavljenom saopštenju za javnost.

Sedamdesetak prisutnih (prema izjavama nekih od učesnika), bili su pod policijskim nadzorom nekoliko patrolnih vozila mostarske policije, koja ih je pokušavala legitimisati i neke od njih privesti, ali su se aktivisti oduprli tim pokušajima.

Inače, Udruženje je na svojoj Facebook stranici sinoć objavilo video snimak šetnje Mostarom, uz prizore pretrpanih kontejnera i mini deponija oko njih.

”Pogledajte kako je izgledao današnji obilazak našeg grada, a nažalost, ovakvo stanje nije samo danas – ovo je svakodnevnica. Podsjećamo, naše Udruženje je tuženo zbog navodne štete koju je nanijelo Gradu, JP “Parkovi”, JP “Komos” i JP “Deponija”. Ovako izgleda naš grad kada NE TRAJE BLOKADA DEPONIJE.!‼“, rezignirano su konstatovali. Postavljajući pitanje:

„Ko je sada kriv za nagomilano i razbacano smeće, prepune kontenjere, zapuštene ceste i prljav grad!?“

„Neka se stide svi nadležni sa svih nivoa vlasti, oni koji su odgovorni za ovakvo stanje u našem Mostaru, a posebno oni koji su se usudili okriviti naše Udruženje za svoj nemar, nerad i katastrofalno stanje u koje su doveli ovaj grad!”, poručili su iz inicijative.

Prema pisanju portala Bljesak, predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur kazao je kako su od prvog dana izloženi pritiscima svih nivoa vlasti kako bi ih ”otjerali odavde i razbili ovo što mi pokušavamo, da uklonimo deponiju”. I naveo da planiraju i u srijedu ujutro vratiti kamione koji dođu do 8 sati.

Istaknuo je i kako će do kraja sedmice dati šansu Gradu i gradskim preduzećima da povuku tužbe, a ”ako ne povuku onda mi pravno djelujemo”.

Podsjetio je na obećanja novih gradskih vijećnika koji su im obećali borbu za zatvaranje deponije.

”Ako nam bude dozvoljeno, nazočit ćemo prvoj sjednici Gradskog vijeća. Već razgovaramo s novoizabranim vjećnicima, oni nam ulijevaju neku nadu”, poručio je.

 

Pogledaj više