Građanski aktivizam U fokusu

Peticijom protiv netransparentnosti – BIRN uz pomoć građana pokušava savladati prvu prepreku na putu ka ozdravljenju ovdašnjeg pravosuđa

Netransparentost u pravosuđu, i inače, a pogotovo u slučajevima optužnica i procesa koji se tiču korupcije, dodatno urušava i onako nizak ugled pravosuđa i ostavlja prostor sumnjama i špekulacijama o uzrocima te natransparentnosti. Dakle, radi se o višestruko štetnoj praksi, koju je nužno ukinuti.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine pokrenula je kampanju prikupljanja potpisa građana, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na problem nedostupnosti optužnica i presuda za korupciju i potrebe veće transparentnosti pravosudnih institucija u njihovom radu.

Netransparentnost je i sama za sebe problem, ali je i simptom ozbiljno lošeg stanja u pravosuđu, premreženom političkim uticajima i nezainteresovanom za istinsku uspostavu pravne države. A samim tim i za odlučnu borbu protiv korupcije. Što se sve pokušava “amortizovati” prikrivanjem podataka od medija, odnosno javnosti. Koja je nerijetko tek nijemi posmatrač stranačkih i ličnih obračuna unutar pravosuđa ili mehanizmima pravosuđa. Ili ignorisanja od strane pravosudnih institucija i njegovih najodgovornijih ljudi očiglednih koruptivnih i drugih kriminalnih djela. Ili čak saučestvovanja u njihovom prikrivanju i zataškavanju.

Netransparentost u pravosuđu, a pogotovo u slučajevima optužnica i procesa koji se tiču korupcije, uvijek otvara prostor sumnjama i špekulacijama o uzrocima te natransparentnosti. I utiče na javnu percepciju korumpiranosti samog pravosuđa.

Dakle, radi se o višestruko štetnoj praksi, koju je nužno ukinuti. I jednoj od prvih prepreka koju treba savladati na teškom i neizvjesnom putu ozdravljenja ovdašnjeg pravosuđa.

BIRN BiH ima namjeru pokušati tu prepreku savladati pomoću građana. Odnosno, njihovih potpisa na peticiju za veću transparentnost pravosuđa, koje, zajedno sa analizom o (ne)transparentnosti rada pravosuđa i preporukama za poboljšanje, ima namjeru predati Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. Uz zahtjev za izmjenu preporuka o objavi tužilačkih akata, a prije svega javnu dostupnost optužnica za korupciju.

“Projektom “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu”, koji predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, iz koga stoje CCI i USAID, BIRN BiH želi podstaći građane da se aktivnije uključe i zahtijevaju neophodne promjene u pravosuđu, te razviju svjesnost o potrebi standardizovanja prakse u objavljivanju dokumenata, s fokusom na optužnice za korupciju, i ukazivanja na loše prakse u bosanskohercegovačkom pravosuđu u pogledu transparentnosti.”, saopšteno je iz ove organizacije.

Dakle, BIRN poziva građane da potpišu peticiju za veću transparentnost rada pravosudnih institucija. A Portal Antikorupcija se pridružuje tom pozivu.

Potpisati peticiju možete: OVDJE

Inače, BIRN je, uz pomoć CCI-a i USAID-a snimio i promotivni spot za ovu kampanju, koji možete pogledati u nastavku.